PROJEKT ZELENA VIPAVA

Ponedeljek, 08. julij 2024

Na minuli redni seji so vipavski svetniki in svetnice s sprejetjem Rebalansa št.2 v proračun za leto 2024 vključili razvojni projekt Zelena Vipava. V sklopu projekta se načrtuje ureditev zelenih površin v središču občine, torej v Vipavi.

Občina Vipava se ponaša z bogato kulturno in naravno dediščino, hkrati pa se sooča z izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe in potreba po izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev in obiskovalcev. V odgovor na vse bolj vroča poletja, močne vetrove in druge okoljske spremembe, je občina sprejela odločitev o začetku razvojnega projekta za ureditev in vzpostavitev novih zelenih površin v mestnem središču. Kaj želi občina Vipava s projektom urediti pa Andreja Ferjančič z občinske uprave.

Izjava Andreja Ferjančič 1

Projekt, ki je zasnovan z namenom izboljšanja kakovosti zraka, zmanjšanja ogljičnega odtisa, povečanja biotske raznovrstnosti in zadrževanja vode v tleh, bo pomembno prispeval tudi k zmanjšanju hrupa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. Zasaditev in skrb za drevesa pa bo služila tudi kot zaščita pred močno burjo, ki piha predvsem spomladi in jeseni, ter bo pripomogla k preprečevanju erozije tal.

Izjava Andreja Ferjančič 2

Projekt se bo osredotočal tudi na obnovo in ohranjanje pomembnih območij kulturne in naravne dediščine, vključuje pa tudi zasaditev novih dreves in grmovnic, vzpostavitev pešpoti ter postavitev urbane opreme. Cilj projekta je zmanjšanje onesnaženosti z vzpostavljanjem in oživljanjem posameznih območji občinskega središča in s tem ustvarjanje prijaznejšega okolja, ki bo prispevalo k boljšemu življenju vseh prebivalcev in obiskovalcev občine.

Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
22.07.2024
20°C / 34°C
torek
23.07.2024
18°C / 35°C
sreda
24.07.2024
19°C / 33°C