Melita Pavšič Levpušček
Voditeljica programa
V Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini je Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe v soboto pripravilo 2. mednarodni festival žganih pijač »Slovenija 2024«. Na dogodku, ki je privabil 500 obiskovalcev, so pripravili strokovna predavanja o sodobni žganjekuhi, z njo povezano raznovrstno ponudbo na stojnicah ter pokušino 366 vzorcev žganja, in sicer 291 destilatov in 75 likerjev iz desetih držav. Prvak festivala je Miroslav Ivkovič iz Srbije s slivovim žganjem. Najboljša pridelovalka žganja je Slovenka Mirjam Bratož s šipkovim likerjem z vrtnico.
Petčlanska komisija je odločila, da zlato priznanje prejme 199 vzorcev, srebrno 130, bronasto pa 29. Zmagovalce so razglasili v 20 kategorijah od posameznih sadnih žganj, pa specialnih in vinjaka, do zeliščnih žganj in likerjev. Med posebnimi žganji so bili tudi liker iz prepeličjih jajc, čokoladno-pomarančni džin, specialna žganja iz bezga, sladkega krompirja, višenj in druga.
Prvak festivala Miroslav Ivkovič iz srbskega mesta Ljig znanje o umetnosti žganjekuhe prenaša na mlajše rodove, k temu pa je dodal, da je kvaliteta je vedno pred kvantiteto. Z njim se strinja najboljša pridelovalka žganja na letošnjem festivalu Mirjam Bratož iz Podnanosa. Naslova, ki ga je osvojila s šipkovim likerjem z vrtnico, je zelo vesela. Bratoževa priznava, da je imela na festivalu manjšo konkurenco kot moški – kot poudarja, je žganjekuha še vedno v domeni moških. Ob tem je z veseljem delila izkušnje z drugimi pridelovalkami žganja, ki so se udeležile letošnjega festivala.
2. mednarodni festival žganih pijač »Slovenija 2024« so v Tavčarjevem dvorcu na Visokem končali ob druženju na zabavi z ansamblom Jazbeci ter žrebanjem vstopnic, s katerim so med obiskovalce razdelili bogate nagrade. Glavna je bila ročno izdelan 10-litrski destilacijski kotel Kotlarstva Kralj v vrednosti tisoč evrov.
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!