Melita Pavšič Levpušček
Voditeljica programa
Med 8. in 10. novembrom je v kraju Stans v Švici potekalo prvo mednarodno tekmovanje v alpski hrani Alp‘24. Prva mednarodna tržnica in tekmovanje regionalnih izdelkov z območja Alp sta ponudila priložnost proizvajalcem - kmetom, pekom, slaščičarjem, mesarjem, sirarjem, destilarjem, čebelarjem, torej malim proizvodnjam in malim ter srednjim podjetjem, da s svojimi izdelki pridobijo priznanje na mednarodni ravni. Med nagrajenci sta bila tudi dva proizvajalca oziroma izdelka iz Slovenije, od teh eden iz Idrijskih Krnic.
Na prvem mednarodnem tekmovanju v alpski hrani so se za medalje lahko potegovali izdelki proizvajalcev z območja sedmih držav alpskega loka: Francije, Italije, Avstrije, Švice, Nemčije, Lihtenštajna in Slovenije. Razpisanih je bilo pet kategorij, in sicer kategorija mlečnih izdelkov, mesnih in ribjih izdelkov, pekovskih izdelkov, finega peciva in slaščičarskih izdelkov, izdelkov iz sadja, zelenjave, medu, vključno z olji, kisom in brezalkoholnimi pijačami, ter alkoholnih pijač, razen vin. Ker gre za tekmovanje s poudarjeno alpsko noto, so proizvajalci, ki so poslali svoje izdelke na to ocenjevanje, morali zagotoviti, da pri predelanih izdelkih vsaj 80 % surovin v izdelku izvira iz alpskega območja, nepredelani kmetijski proizvodi morajo 100% izvirati z alpskega območja,100% sestavin, po katerih je izdelek poimenovan, mora izvirati iz alpskih regij. Na tekmovanju je strokovna komisija ocenila skupno 337 izdelkov in nagradila najboljše, med njimi tudi dva proizvoda iz Slovenije. Zlato medaljo si je v kategoriji mlečnih izdelkov prislužil sir trnič kmetije Pr’Gabršk v Tuhinju, v kategoriji alkoholnih pijač pa je bronasto medaljo prejel geruš proizvajalca Hiša zelišč iz Idrijskih Krnic. Lara Lapajne Golob, Hiša zelišč.
Geruš je tradicionalna pijača idrijskih rudarjev, ki so ji v Hiši zelišč dodelali recepturo, ohranja pa tipično in izrazito pelinovo grenčino, kar je bil nek unikum med sicer bolj sadnimi žganji na tekmovanju.
Mednarodna nagrada na tekmovanju Alp’24 je dokaz kakovosti in izvirnosti surovin za njihov geruš ter hkrati poklon dediščini izdelovanja geruša iz nekdanjih rudarskih časov Idrije, so prepričani v Hiši zelišč.
Metka Rupnik
Foto: Hiša zelišč
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!