Vanja Hvala
Voditeljica programa
V teh dneh je veliko govora o pravilnem ločevanju odpadkov, saj bo vse do 24. novembra potekal letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letošnja tema je zmanjšanje odpadne hrane, ki v Evropski uniji letno presega 58 milijonov ton, kar 54 odstotkov te nastane v gospodinjstvih. Ob tej priložnosti so nam predstavniki Komunale Idrija predstavili, kakšno je stanje na področju ločevanja v občinah Idrija in Cerkno.
V Sloveniji v letošnjem Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov poudarek dajemo na zmanjšanje odpadne hrane. Kot pojasnjuje predstavnik Komunale Idrija, Nicolas Vanek, je v lanskem letu vsak Slovenec povprečno zavrgel 78 kilogramov hrane. Po navedbah statističnega urada naj bi bilo po predvidevanjih od tega 29 kilogramov hrane še primerne za uživanje. V lanskem letu je Komunala Idrija zbrala 375 ton bioloških odpadkov, od tega 307 ton v Občini Idrija in 68 ton v Občini Cerkno, k tem številkam pa veliko pripomore tudi to, da veliko prebivalcev biološke odpadke kompostira doma. Nekaj več o trendih ločevanja pa nam je pojasnil Vanek.
Glede na tematiko letošnjega tedna zmanjševanja odpadkov nas je zanimalo tudi stanje na področju odpadne hrane.
Predstavitev trendov na področju ravnanja z odpadki v Občinah Idrija in Cerkno je potekalo v sklopu dogodkov letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Idrijska komunala je pri organizaciji dogodkov sodelovala s predstavniki Mladinskega centra Idrija in kot nam je zaupala Zarja Bašelj v centru preko celotnega leta z različnimi programi in aktivnostmi ozaveščajo mlade o ponovni uporabi in skrbi za planet.
Vrhunec dogajanja pa se je odvijal danes na idrijskem Mestnemu trgu, kjer je potekala Tržnica brez odpadkov. V sodelovanju z masterchefom Nikom Maroltom so delili brezplačno malico vsem, ki so s seboj prinesli svojo posodo za večkratno uporabo. Na tržnici je bilo možno nakupovati tudi v mobilni trgovini brez plastične embalaže Zelena Japka, potekala je tudi izmenjevalnica domače ozimnice, predstavila pa se je tudi Komunala Vrhnika s centrom ponovne uporabe DEPO.
Brezplačna malica je bila tudi letos odlično sprejeta in veliko ljudi različnih generacij se je oglasilo pri stojnici Nika Marolta, ki je poznan po tem, da je strokovnjak na področju »zero waste« kuhanja, torej kuhanja brez odpadkov. Povprašali smo ga za, kakšen nasvet, kako lahko tudi mi pri kuhanju zmanjšamo odpadke.
Oglasili pa smo se tudi na stojnici mobilne trgovine brez plastične embalaže, Zelena Japka, kjer nam je Tina Arnuš zaupala nekaj več o njihovi trgovini in kaj ponujajo.
Maja Vojska
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!