Melita Pavšič Levpušček
Voditeljica programa
Pred dnevi se je sklenil tudi letošnji evropski teden zmanjševanja odpadkov, v okviru katerega smo se v Sloveniji posvečali zlasti področju zmanjševanja odpadne hrane. V sklopu vsebin ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov je podjetje Komunala Idrija v sodelovanju s soorganizatorji na idrijskem Mestnem trgu pripravilo dogodek, na katerem je skupaj z ostalimi sodelujočimi opozarjala na problematiko zavržene hrane in drugih morda za nekoga še uporabnih predmetov vsakdanje rabe.
Med zanimivostmi na dogodku je bilo opaziti tudi svojevrstno hudomušno inovacijo, in sicer kolo, s katerim je ob vrtenju pedal mogoče izdelati smutie. Predstavilo ga je Komunalno podjetje Vrhnika, nastalo pa je v okviru njegovega razvojnega projekta DEPO, ki deluje v sklopu strategije Zero waste. Temeljna ideja pri začetku razvoja DEPO je bila nadgradnja klasičnega centra ponovne uporabe z dodatnimi aktivnostmi, ki prinašajo večjo dodano vrednost. V njegovem okviru na Vrhniki deluje trgovina z rabljenimi in preoblikovanimi predmeti, med katere sodi tudi omenjeno mestno kolo za izdelovanje smutija. V pogovoru z Metko Rupnik ga je predstavil sodelavec DEPO Franc Teršinar.
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!