Melita Pavšič Levpušček
Voditeljica programa
Zavod za turizem Idrija je v galeriji Magazin v Idriji pripravil že tradicionalno slovesnost ob podelitvi letošnjih certifikatov odličnosti kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano. Zavod kot lastnik in upravitelj te kolektivne blagovne znamke namreč vsako leto objavi razpis za nove izdeke in pridelke, ki doponjujejo obstoječi nabor ponudbe v okviru blagovne znamke. Na letošnji podelitvi je certifikat odličnosti Idrija izbrano za leto 2024 prejelo 12 ponudnikov.
Na razpis za ocenjevanje izdelkov in storitev se je letos prijavilo 18 ponudnikov, od tega 10 novih in 8 že obstoječih z novimi izdelki. Skupaj je tako komisija pregledala in na novo ocenila 82 izdelkov in storitev različnih kategorij. Komisija je nekaterim izdelkom izdala priporočila za dopolnitev, ki se v veliki meri nanašajo na neustrezno ali pomanjkljivo embalažo in zgodbo.
Potekalo je tudi ponovno ocenjevanje izdelkov in storitev za podaljšanje certifikata. Prehranski izdelki morajo namreč obnavljati certifikat na dve, rokodelski na tri leta. Komisija je bila zlasti pozorna na izboljšave izdelkov, glede na priporočila, ki jih je dala na prvem ocenjevanju. Vsem34 izdelkomin storitvam jecertifikat podaljšala.
Tudi tokrat so bili ocenjevalci najbolj navdušeni nad izvrstnimi mlečnimi izdelki in pivom ter rokodelskimi izdelki. Med slednjimi so izpostavili tudi nekaj takih, ki bi jih lahko uvrstili med bolj kakovostne turistične spominke na slovenski ravni. Praznik idrijskih žlikrofov pa je bil izpostavljen kot eden boljših kulinaričnih festivalov v Sloveniji. V znamko Idrija izbrano je trenutno vključenih 46 ponudnikov. V register je vpisanih 111 rokodelskih, 90 živilskih izdelkov, 19 jedi, postreženih na gostinski način, 4 doživetja in 1 prireditev.
Certifikate je letošnjim prejemnikom podelila Ilona Stermecki, članica akademije Izvorno slovensko, zbrane pa so nagovorili tudi župan Tomaž Vencelj, Valerija Božič, direktorica Zavoda za turizem Idrija, in Urška Bajec Rupnik, koordinatorica Idrija izbrano.
Dogodek je s pesmijo popestril pevski zbor Tice, kulturni utrinki so predstavili projekt DKIČ »Čipkasto popotovanje po Prfarskih legendah«, za pogostitev pa so s certificiranimi dobrotami poskrbeli Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija, Dionysos in Pivovarna Zajc.
Metka Rupnik
Foto: Zavod za turizem Idrija
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!