DROBNJAKOVI ŠTRUKLJI NA ŽUP, PRISTEN OKUS POLJANSKE DOLINE

Sreda, 15. januar 2025

Včeraj se je na Dvorcu Visoko z novinarsko konferenco Drobnjakovi štruklji na žup, pristen okus Poljanske doline, zavita tradicija, servirana z mladostjo, začel mesec drobnjakovih štrukljev na žup, ki bo potekal do 9. februarja. Z namenom ozaveščanja o lokalni tradicionalni jedi, ki jo v Poljanski dolini pripravljajo že stoletja, so pripravili novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali župan občine Gorenja vas - Poljane, Milan Čadež, vodja kavarne na Visokem, Martina Ambrožič Tušar, ravnateljica Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas, Nataša Grom in ravnatelj Osnovne šole Poljane, Tomaž Lang. Župan je izpostavil, da je ponosen, da so v preteklem letu izpeljali številne dogodke, s katerimi so promovirali drobnjakove štruklje. Veseli ga, da mladi v občini poznajo to jed, hkrati pa bodo po lanskih strokovnih dogodkih letos vso pozornost namenjali mladim, saj so le oni tisti, ki bodo tradicijo peljali naprej.


Drobnjakove štruklje na žup želijo vpisati tudi na Unescov nesnovni seznam kulturne dediščine oziroma na seznam jedi z zaščitenim geografskim poreklom. Ambrožič Tušarjeva je poudarila, da so na dobri poti, saj domačini in turisti že povprašujejo po tej okusni in nasitni jedi, samo lani so v na prvi izvedbi meseca drobnjakovih štrukljev postregli več kot 200 porcij.

Obiskovalci se med drugim zanimajo tudi za postopek izdelave in sam recept. Ambrožič Tušarjevi se zdi pomembno, da se mladi naučijo priprave te jedi, saj so prav oni most med preteklostjo in prihodnostjo. To pa doprinese tudi k boljši povezanosti lokalne skupnosti, saj se povezujejo šole, vrtci, prebivalci in gostinci. Prav mladi bodo v prihodnjih letih imeli tudi pomembno vlogo, saj bodo to jed lahko še nadgradili.

Ravnatelja obeh šol sta izpostavila, da je pomemben izziv tudi vključitev te lokalne tradicionalne jedi v šolski program. Zavedata se, da je prav, da se učenci in učenke seznanijo s tradicijo svojih prednikov ter da se naučijo priprave te jedi. Vse te informacije pa lahko nadgradijo s sodelovanjem na raznih tekmovanjih, pri izdelavi raziskovalnih nalog in nadgradnji recepta.

V drugem delu včerajšnjega dogodka pa so učenke z obeh osnovnih šol v občini suvereno prikazale celoten postopek priprave drobnjakovih štrukljev na žup, od valjanja testa, mazanja, posipanja z drobnjakom, zavijanja in rezanja do kuhanja v črni kuhinji.


Naslednje leto bodo po županovih besedah na vrsti gostinci, ki bodo predstavili še svoj pogled na to jed.

Sicer pa si lahko domače drobnjakove štruklje do 9. februarja privoščite vsako soboto in nedeljo med 10. in 18. uro v Kavarni Visoko. Ta petek pa pripravljajo še delavnico priprave drobnjakovih štrukljev.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

sreda
15.01.2025
-4°C / 11°C
četrtek
16.01.2025
1°C / 10°C
petek
17.01.2025
0°C / 10°C