Otroci iz skupine Kobilice iz Vrtca Idrija – enota Spodnja Idrija letos sodelujejo v vseslovenskem projektu Turizem in vrtec, ki že dvajseto leto zapored spodbuja najmlajše k odkrivanju turističnih znamenitosti in kulturne dediščine svojega kraja. Letošnja tema, "Tradicija v trendu", otroke popelje na igrivo raziskovanje lokalnih običajev in tradicije. "Prfarskim otrokom" pa pri raziskovanju pomaga en prav poseben nagajivi spremljevalec. Kako so se projekta lotili in kakšna so otroška doživetja, bosta v nadaljevanju delili vzgojiteljici Bojana Jeram in Maja Krapež.
Kot ste slišali, nadobudni otroci iz spodnjeidrijskega vrtca spoznavajo znamenitosti svojega kraja in njegovo dediščino. Del te tradicije so tudi "prfarski štruklji". Ena izmed aktivnosti, ki sta jih vzgojiteljici Bojana Jeram in Maja Krapež skupaj z lokalno skupnostjo pripravili v sklopu projekta, je tudi priprava te slastne lokalne jedi na Kendovem dvorcu.
Na kuharski delavnici sem se jim pridružila tudi sama, preden pa smo se odpravili do bližnjega dvorca, so mi otroci še zapeli pesmico o Nagajivem škratu, ki jih preko pisem spremlja na njihovih dogodivščinah.
Preden smo se odpravili do Kendovega dvorca, sem otroke vprašala, kje sploh leži ta prijazni dvorec, ki nas bo danes gostil. Takole so mi odgovorili:
Otroci so me takoj sprejeli v svojo sredo, dva sta me poprijela za roko in skupaj smo odkorakali do sosednjega Kendovega dvorca. Nekateri otroci so tukaj že bili, spet drugi so z zanimanjem opazovali prostore in bogato pohištvo.
Po prihodu v kuhinjo sta Simona Kosmač in Špela Vrabec otrokom razkazali kuhinjo. Razdelili so se v dve skupini – ena je okraševala piškote, druga pa se je lotila izdelave štrukljev. Ko so bili štruklji gotovi, sta se skupini zamenjali, Špela pa nam je zaupala, kako se pripravijo prfarski štruklji.
Tudi otroci so seveda pomagali in pridno sodelovali pri pripravi. Le kaj so si zapomnili – kaj vse gre v nadev?
Nič manj pa niso bili navdušeni nad okraševalnim delom, saj so bili nasmehi široki, piškoti pa bogato okrašeni.
Obiska nadobudnih kuharjev so bili veseli tudi na Kendovem dvorcu. Vodja hotela Gregor Kosmač nam je povedal, zakaj se jim zdi pomembno, da znanje o lokalni kulinariki prenašajo na mlajše rodove.
Na koncu smo seveda vsi prfarske štruklje tudi poskusili, in po Kendovem dvorcu je zavladala tišina – slišalo se je le zadovoljno mlaskanje.
Maja Vojska
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!