Kristina Ipavec
Voditeljica programa
Bogata idrijska kulinarična dediščina z novo brošuro Stoletni recepti iz Hiše Giser skozi oči mladih dobiva povsem nove odtenke. Recepte, ki jih lahko okušate tudi v okviru gastronomsko-gledališkega doživetja O, sonce moje, je Zavod ID20 namreč posodobil in jih s pomočjo mladih dijakov Gimnazije Jurija Vege Idrija preoblikoval v sodoben video format.
Ko so v Zavodu ID20 pred nekaj leti prevzeli Hišo Giser, si niso predstavljali, kaj vse zanimivega se v njej lahko skriva. Odkrili so marsikaj, od pozabljenih družinskih albumov in knjige o Titu do unikatne zbirke pil in orodja za tisoč in eno stvar, v predalu pa se je skrivala tudi posebna knjižica. V njej je bila prava zakladnica domačih receptov, ki so izhajali iz časa po 1. svetovni vojni. Delček te kuharske knjižice je sedaj na voljo za odkrivanje in raziskovanje. V Zavodu ID20 so jo oblikovali v sodelovanju z dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so recepte odkrivali v okviru predmeta Turizem smo ljudje. Drejc Kokošar, zavod ID20.
V publikaciji je izbor sedmih receptov iz knjižice, štiri pa so dijaki pripravili v okviru posebne delavnice, ki so jo tudi posneli in nato posnetke zmontirali. Tako dijaki niso samo spoznavali bogate kulinarične dediščine, ampak se hkrati z njo tudi povezali in odkrili njeno uporabnost za današnji čas. Aktivnosti so bile sofinancirane skozi projekt Skupaj za več znanja v okviru programa razvoja podeželja in LAS s CILjem. Nekateri od receptov so na voljo tudi v okviru kulinarično-gledališkega doživetja O, sonce moje, ki si ga lahko ogledate v Hiši Giser. Obiskovalce popelje v življenje idrijske rudarske družine Črv po 1. svetovni vojni. Koncept igre je v scenarij prelevil znani idrijski pisatelj in scenarist Aleš Čar, sofinancirala pa ga je Evropska unija iz projekta RE: program Ustvarjalna Evropa. Obiskovalci se znajdejo na praznovanju srebrne poroke, a kaj, ko vse ne gre po planu. Vstopijo namreč v pravo družinsko zgodbo o upanju, ljubezni in uporništvu. Med drugim obiskovalci lahko poskusijo žlikrofe s suhim sadjem, vinsko juho ali pa češke tolke.
Do sedaj si je na 18 predstavah doživetje ogledalo že več kot 180 obiskovalcev. Veseli, da so bile vse predstave do sedaj razprodane, saj doživetje ni primerno le za Idrijčane, ampak tudi za obiskovalce od drugod. Pričara jim namreč vzdušje drugega časa, drugačnega življenja.
Metka Rupnik
Foto: Zavod ID20
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!