Vanja Hvala
Voditeljica programa
V soboto se je ekipa Primorskega vala mudila na ribji tržnici v Tolminu, enem osrednjih dogodkov Festivala soške postrvi, ki v Posočju poteka od 22. marca do 22. aprila. Glavne zvezde dogodka so bile ribe, njim in še posebej soški postrvi pa smo tudi mi posvetili oddajo Pisanka, ki je tokrat nastajala v živo na dogodku. Pred mikrofon smo povabili več strokovnjakov s področja ribogojstva, ribištva in tudi kulinarike.
Naš prvi sogovornik je bil Dušan Jesenšek, strokovnjak s področja ribištva in ribogojstva, pri katerem smo preverili, zakaj je soška postrv tako pomembna, da ima v Posočju svoj festival, zakaj je v preteklosti skoraj izumrla in kako je potrebno tudi v sodobnem času, ko je pritisk na vodno okolje vedno večji, zanjo in za vsa druga živa bitja v rekah poskrbeti.
Varstvo soške postrvi in skrb za njen življenjski prostor sodijo med glavne naloge Ribiške družine Tolmin, poleg tega pa je nepogrešljiva tudi za športni ribolov, ki prispeva k trajnostnemu turizmu in neposrednemu ali posrednemu razvoju lokalne skupnosti. O tem smo spregovorili z Blažem Močnikom iz Ribiške družine Tolmin.
Na sobotni tržnici so se s svojimi ribjimi proizvodi predstavljali tudi različni lokalni ponudniki, mi smo pred mikrofon povabili Matevža Piriha iz Ribogojnice Libo v Gorenji Trebuši, ki letos praznuje 30 let delovanja. Družinsko podjetje se že od leta 1995 ukvarja z vzrejo, predelavo in prodajo postrvi, kot eno glavnih vizij pa izpostavljajo dvig zavesti potrošnika o pomembnosti lokalno vzrejene ribe, poleg tega pa si želijo tudi aktivno prispevati k povečanju potrošnje lokalnih ribjih izdelkov.
Strokovnjaki večkrat opozarjajo, da se ribe kot zdrav in hranljiv obok še vedno premalokrat znajdejo na naših krožnikih. Razlog za to je včasih tudi neznanje oziroma strah pred njihovo pripravo ali pa preprosto pomanjkanje idej, kako denimo postrvi pripraviti. Za nekaj namigov smo zato povprašali kuharskega mojstra Valterja Kramarja.
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!