V VIPAVI ODPRLI EVROPSKO SLADOLEDNO CESTO

Ponedeljek, 19. maj 2025

Včeraj se je v dvorcu Lanthieri odvil prvi dan festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske, ki se nadaljuje tudi danes popoldan. V sklopu festivala je tako včeraj potekalo tudi slavnostno odprtje Evropske sladoledne ceste, ki povezuje več kot 300 obrtniških sladoledarjev v 12 evropskih državah.

Slovesnega začetka festivala in pa odprtja Evropske sladoledne ceste se je udeležil tudi Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, poslanec državnega zbora RS Zvonko Černač, župan Občine Vipava, Anton Lavrenčič, občine Ajdovščina Tadej Beočanin, župan MONG Samo Turel in pa vodja marketinga v podjetju Incom Leone Jana Damiš.

Evropska sladoledna cesta je del mednarodnega projekta Gelaton the ROAD, ki združuje umetnost izdelave sladoleda, trajnostni turizem in kulturno dediščino. Podprt je s sredstvi programa Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo. Cilj projekta pa je promocija sladoledarske obrti, spodbujanje uporabe lokalnih sestavin ter ozaveščanje o trajnostnem razvoju v gastronomiji.

Kulturni program je obogatila glasba Pihalnega orkestra Vrhpolje, obiskovalci pa so si lahko ob tej priložnosti ogledali tudi razstavo o zgodovini proizvodnje sladoleda v Vipavski dolini, ki ponuja vpogled v bogato tradicijo tega priljubljenega posladka v regiji. Kaj razstava Incom Leone natančneje predstavlja pa Vodja marketinga v podjetju Incom Leone, Jana Damiš.

Izjava Jana Damiš

Po uradnem delu pa je sledilo še sladoledarsko tekmovanje in pa festival. Na sladoledarskem tekmovanju »Sustainable Scoop« so sodelovali Slaščičarna Ajdovščina, Turistična kmetija Matk iz Logarske doline, Gostilna in pizzerija »Pri Martini« iz Tolmina, pa Slaščičarna Nabucco iz Gornje Radgone in pa Kavarna Cappuccino iz Kopra. Obiskovalci so okušali inovativne in trajnostne sladolede – od kozjega mleka s suhimi hruškami, pehtrana z medom, pa do sladoleda z bučami in olivami. Najboljši okus sladoleda so na tekmovanju izbirali tako obiskovalci kot izbrana komisija, kako pa je potekalo ocenjevanje Patricija Štor, iz Razvojne agencije ROD Ajdovščina.

Izjava Patricija Štor

Zmagovalci sladoledarskega tekmovanja je postala Kavarna Cappuccino iz Kopra, s sladoledom po imenu Š’torta. Kaj zmaga pomeni za ekipo, pa Tamara Posavec Simčič.

Izjava Tamara Posavec Simčič

Več o tem kakšen sladoled so pripravili, pa Magdalena Skočir, slaščičarka iz kavarne Cappuccino.

Izjava Magdalena Skočir

Kavarna Cappuccino bo tako Slovenijo zastopala na mednarodnem tekmovanju v Longarone Fiere Dolomiti v Italiji, kjer se bo pomerila s sladoledarji iz še 11 držav partneric v projektu GelatOn the ROAD.


Ana Štokelj



 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
06.07.2025
19°C / 32°C
ponedeljek
07.07.2025
18°C / 25°C
torek
08.07.2025
16°C / 24°C