IDRIJSKI ŽLIKROFI SKOZI OČI DRUŽINE ENIKO

Torek, 05. avgust 2025

V avgustu se bomo posvetili tudi spoznavanju ene najbolj prepoznavnih slovenskih kulinaričnih posebnosti – Idrijskim žlikrofom. Gre za jed, ki je zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, saj se izdeluje po preverjeni, tradicionalni recepturi. Nacionalno zaščito so prejeli že leta 2002, evropsko pa leta 2010. Nosilec certifikata je Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki skupaj z Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo vodi in spremlja postopke za njegovo vzdrževanje. 

Del društva je tudi družina Eniko, ki že več kot 30 let ročno izdeluje in skrbi za promocijo Idrijskih žlikrofov. V pogovoru bomo izvedeli, kako se je vse začelo, kdo danes sodeluje v družinskem podjetju, kako pomemben je certifikat za njihov obstoj ter kako poteka izdelava žlikrofov po tradicionalni recepturi. Dotaknili se bomo tudi izzivov na trgu po epidemiji, ponudbe za obiskovalce ter priprav na letošnji Praznik idrijskih žlikrofov, ki bo 23. avgusta. 

Marjan Eniko nam je zaupal, kaj jih je v začetku devetdesetih popeljalo v svet Idrijskih žlikrofov. 



POGOVOR



Maja Vojska
Foto: arhiv ICRA d.o.o. Idrija, Bojan Tavčar


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

sobota
06.09.2025
14°C / 29°C
nedelja
07.09.2025
15°C / 28°C
ponedeljek
08.09.2025
12°C / 28°C