PRED VRATI PRAZNIK IDRIJSKIH ŽLIKROFOV

Sreda, 20. avgust 2025

Idrijska Mejca bo to soboto oživela v že 15. izdaji Praznika idrijskih žlikrofov, posvečenega idrijski specialiteti, ki se ponaša z označbozajamčena tradicionalna posebnost. Letos prireditev prinaša kar precej novosti, ki v ospredje postavljajo brezmejnost oziroma čezmejnost kulinarike. Na festivalu se vsako leto predstavljajo certificirani proizvajalci idrijskih žlikrofov in tudi obiskovalci se bodo lahko sami preizkusili tudi na delavnici izdelave idrijskih žlikrofov pod vodstvom članic Turističnega društva Fara.

Obiskovalci bodo na Prazniku idrijskih žlikrofov okušali kar 35 različnih vrst postrežbe žlikrofov – od tradicionalnih z bakalco do žlikrofov po azijsko z govejo masalo, z omako iz sira Tolminc z limono in sirnim drobljencem, s kozličkovo omako, šparglji, z metinim sladoledom, s hmeljem in čipko iz sira Tolminc, pa brezglutenske, veganske in vegetarijanske žlikrofe. Na dogodku bo prvič predstavljena tudi bakalca v lončku gostilne Škafar.

Organizatorji tudi v letošnjem letu sodelujejo z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri promociji shem kakovosti in zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil. Tako bodo ponudniki svoje omake obogatili s številnimi slovenskimi zaščitenimi sestavinami, kot so kraški pršut, kranjska klobasa, že omenjeni sir Tolminc, slovensko ovčje ali goveje meso. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili predavanju in okušali slovenska vina in sire, Barbara Poljanec in Jure Kirbiš, finalista Masterchef Slovenija 2025, bosta pripravila delavnico z nasveti, kako iz pridelkov in živil iz slovenskih shem kakovosti ustvariti nove, zanimive jedi.  


V letu, ko sta Nova Gorica in Gorica evropska prestolnica kulture, bodo obiskovalci Praznika idrijskih žlikrofov v t.i. Brezmejnem becirku okušali najrazličnejše polnjene testenine iz Slovenije, Italije in Avstrije. Matevž Straus, soorganizator prireditve.

Izjava Matevž Straus

Že tradicionalno pa se bodo na Prazniku idrijskih žlikrofov idrijske lovske družine pomerile na tekmovanju v pripravi divjačinske bakalce.


Za najmlajše bo pester otroški program z ustvarjalnicami, aktivnostmi MC mobila, v dodatnem programu ponujajo spoznavanje kulturne dediščine Idrije, za glasbeno vzdušje pa bo ves dan na dveh odrih skrbelo več glasbenih skupin.  


Metka Rupnik

Foto: Marko Čuk




 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

četrtek
21.08.2025
17°C / 28°C
petek
22.08.2025
18°C / 23°C
sobota
23.08.2025
17°C / 27°C