Jerca Poznič
Voditeljica programa
Zavod za turizem Idrija je v Galeriji Magazin pripravil slavnostni dogodek, na katerem je 17 ponudnikov prejelo certifikat odličnosti kolektivne blagovne znamke Idrija izbrano za leto 2025. Certifikate sta jim podelili vršilka dolžnosti direktorice Zavoda za turizem Idrija Mojca Gorjup Kavčič in Ilona Stermecki, članica akademije Izvorno slovensko. Zbrane na dogodku je pozdravil tudi župan občine Idrija Tomaž Vencelj, ki je spregovoril o pomenu znamke za občino.
Na razpis za ocenjevanje izdelkov in storitev se je v letošnjem
letu prijavilo 19
ponudnikov, od tega 7 novih in 12 obstoječih z novimi izdelki.
Skupaj je tako komisija pregledala in ocenila 37 novih
izdelkov in
storitev različnih kategorij. Nekaterim
izdelkom je
izdala
priporočila za dopolnitev, ki se nanašajo zlasti
na
neustrezno ali pomanjkljivo embalažo. Komisija
je vnovič pregledala tudi 90 izdelkov in storitev, ki so že nosilci
certifikata, a ga morajo obnavljati; prehranski
izdelki na
dve,
rokodelski pa
na tri
leta. Komisija
je bila pri tem pozorna predvsem na
izboljšave izdelkov, glede na priporočila, ki jih je dala na prvem
ocenjevanju. Z izjemo enega priporočila za dopolnitve je
komisija vsem izdelkom
certifikat podaljšala.

Družina izdelkov Idrija izbrano iz leta v leto raste. V znamko je trenutno vključenih 47 ponudnikov. V register certificiranih izdelkov in storitev je vpisanih 118 rokodelskih izdelkov, 95 živilskih, 23 jedi postreženih na gostinski način, 4 doživetja in 1 prireditev. Pomembne pa so zgodbe, ki jih izdelki in storitve v okviru Idrija izbrano pripovedujejo. Koordinatorica znamke Urška Bajec Rupnik.
Na slovesnosti je
Ilona Stermecki, članica akademije Izvorno
slovensko, udeležencem spregovorila o aktivnostih akademije in
izpostavila doprinos kolektivnih znamk k razvoju destinacij,
ustvarjanju avtentičnih doživetij ter izdelkov z zgodbami.
Zaposleni na Zavodu za
turizem Idrija pa
so predstavili rezultate na področju turizma v letu
2025 in delo Zavoda.

Slovesnost, ki jo je povezovala Damjana Peternelj, so glasbeno obarvali učenci Glasbene šole Idrija, združeni v kvartet citer pod vodstvom Teje Ličar Močnik. Po zaključku uradnega dela so se udeleženci zadržali še na pogostitvi s certificiranimi kulinaričnimi dobrotami, ki so jo pripravili Gostišče Barbara, Kavarna Vega, Dionysos in Pivovarna Zajc.
Metka Rupnik
Foto: Bojan Tavčar
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!