DAN SPOMINA NA MRTVE

Ponedeljek, 01. november 2010

Današnji 1. november je slovenski državni praznik, dan spomina na mrtve.

To je dan, ko ljudje množično obiskujemo grobove in se s cvetjem in prižiganjem sveč poklonimo spominu na mrtve. V krščanstvu je to praznik vseh svetih, ko se spominjajo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni.

Vsi sveti, praznik vseh svetnikov in rajnih, so bili v Sloveniji po 2. svetovni vojni najprej preimenovani v dan mrtvih, po zakonu o praznikih iz let 1989 in 1991 pa v dan spomina na mrtve. Tega dne se v cerkvah in na pokopališčih vrstijo bogoslužja in druge verske svečanosti, posvečene tistim, ki jih ni več med nami, ob spominskih obeležjih padlih pa se odvijajo tradicionalne komemoracije ni spominske svečanosti.

Današnji praznik, dan spomina na mrtve, pa je tudi priložnost za družinska srečanja, ko se umrlim svojcem pridejo poklonit tudi sorodniki iz oddaljenih krajev in tujine, zato velja še posebna previdnost na cestah in na prometnicah v bližini pokopališč.

Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C