DIVJE BABE BI MORALI BOLJE TRŽITI?

Sobota, 19. februar 2011

Podobno kot pred časom v Idriji je včeraj v prostorih Cerkljanskega muzeja potekalo predavanje »Arheološko najdišče Divje babe I in neandertalska piščal«, tokrat v organizaciji Muzejskega kluba Cerkno in LTO Laufar Cerkno.

Predavatelj, arheolog Matija Turk, je nazorno opisal življenje neandertalca v ledeni dobi in potek arheoloških izkopavanj ter pomembnejše najdbe iz jame Divje babe I pri Å ebreljah, s poudarkom na najdbi piščali. Sam se je očetu Ivanu Turku pri izkopavanjih pridružil v drugi polovici osemdesetih, o namenu sinočnjega predavanja, ki je poželo nemalo zanimaja javnosti, saj je bila dvorana Glasbene šole v Cerknem polna do zadnjega kotička, pa je povedal:

izjava Turk predavanje Divje babe 

Jama Divje babe I v dolini Idrijce sicer sodi med najpomembnejša paleolitska arheološka najdišča v Sloveniji. Poleg bogatih fosilnih ostankov ledenodobnih živali, predvsem jamskega medveda, pa so v jamskih plasteh z izkopavanji odkrili, kot še poudarja Turk, sledove bivanja neandertalcev, čeprav njegovih ostankov nikoli niso našli. Cerkljanska bi morala dovzetneje pristopiti k trženju tega pomembnega jamskega prostora, saj podobna v tujini privabijo tudi več 10 tisoč obiskovalcev na leto:

izjava Turk predavanje Divje babe 2 

Včerajšnje predavanje je tako glasbeno smiselno dopolnil akademski glasbenik Ljuben Dimkarovski, katerega raziskave na repliki rekonstruirane piščali so privedle do novih, osupljivih spoznanj, z igranjem pa je dokazal, da lahko iz piščali izvabi tako preproste kot tudi zahtevnejše melodije: 

izjava Dimkarovski predavanje Divje babe 3 

Ljuben Dimkarovski je zaenkrat tudi edini, ki zna iz tega pradavnega inštrumenta izvabiti presunljive zvoke, ki se v praksi slišijo nekako takole: 

izjava Dimkarovski predavanje Divje babe 4 

Povejmo še, da so se včerajšnjega predavanja udeležile tudi »divje babe« z Reke, ki se tako pripravljajo na pustovanje, ki v naše kraje prihaja že čez 14 dni.

 

Maja Filipič

Foto: Cerkljanski muzej

izjava Turk predavanje Divje babe
izjava Turk predavanje Divje babe 2
izjava Dimkarovski predavanje Divje babe 3
izjava Dimkarovski predavanje Divje babe 4

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
20.01.2020
2°C / 10°C
torek
21.01.2020
-3°C / 10°C
sreda
22.01.2020
-6°C / 10°C