BLOUDKOVA VELIKANKA BO DOČAKALA PRENOVO

Ponedeljek, 21. februar 2011

Vse kaže, da bo slovita Bloudkova skakalnica v Planici, ki jo je skonstruiral znameniti Idrijčan Stanko Bloudek, po letih propadanja vendarle dočakala prenovo. Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki je zadolžena za upravljanje za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je te dni z odločbo potrdila projekt »Nordijski center Planica -1. faza -Center za smučarske skoke in polete«. V okviru projekta, vrednega

25 milijonov evrov, od katerih bo dobrih 21 milijonov evrov prispevala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je namreč poleg izgradnje novih objektov športne infrastrukture v Planici projekt namreč predvidena tudi prenova obstoječih objektov, med njimi stare Bloudkove velikanke.

Stanko Bloudek, leteči človek, se je v svetu in doma najbolj proslavil kot konstruktor skakalnice v Planici, bil pa je tako rekoč vsestranski raziskovalec-praktik, graditelj, tudi letalski pionir in konstruktor, izumitelj, športnik, zlasti mednarodno uspešen metalec diska in umetnostni drsalec. Bloudkova velikanka je 120 metrska planiška smučarska skakalnica, ki je bila odprta leta 1934. Skonstruiral jo je Bloudek, graditi jo je začel Ivan Rožman, ker pa mu je zmanjkalo denarja, je Bloudek gradnjo nadaljeval in dokončal z lastnimi sredstvi. Na Bloudkovi velikanki je prvič v zgodovini človek s smučmi preletel magično mejo 100 m, rekord skakalnice pa znaša 147,5 m.

Bloudkova velikanka je bila v uporabi vse do leta 2001, ko se je zgornji del hrbtišča, ki je bil dvignjen na temeljih, podrl. Vse od takrat eden največjih slovenskih zimskošportnih simbolov čaka na prenovo.

Metka RupnikKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C