IDRIJSKI PRELOM MOGOČNA ZAREZA V ZEMLJINO SKORJO

Nedelja, 27. marec 2011

Včeraj dopoldne je na idrijskem gradu potekal posvet ob 500-letnici najmočnejšega potresa doslej na Slovenskem, na katerem so priznani seizmologi, geologi in drugi strokovnjaki iz Idrije, Slovenije in zamejstva predstavljali svoja strokovna dognanja o potresih nasploh in o tistem, ki se je leta 1511 zgodil vzdolž Idrijskega preloma.

Iz časa t.i. "idrijskega potresa" je ohranjenih zelo malo pisnih virov, kar je odpiralo vrsto konkretnih vprašanj, kdaj točno se je potres zgodil, koliko jih je bilo, kakšne posledice je povzročil in kako je vplival na proizvodnjo živega srebra v Idirji. Kot je povedala seizmologinja Ina Cecić, so iz razpoložljivih virov končno lahko zatrdno določili, da je bil potres le eden, da se je zgodil med 15.in 16.uro po lokalnem času, da je rušil po zahodni Sloveniji in Furlaniji ter drugod po Evropi ter da je za nekaj let okrnil proizvodnjo živega srebra.Veliko ostaja pa še neraziskanega. Idrijski prelom, ob katerem se je leta 1511 zgodil doslej največji potres na Slovenskem, sodi namreč med najbolj izrazite in zanimive tektonske trukture v Sloveniji. Geolog dr.Jože ÄŒar.

--------------

izjava Jože ÄŒar

---------------

Najsodobnejša raziskovanja Idrijskega preloma se osredotočajo na meritve premikov ob prelomu oziroma njegove seizmičnosti. Meritve opravljajo s sodobnimi merilnimi napravami in tudi iz zraka s pomočjo laserskega skeniranja. Andrej Gosar Urad za seizmologijo in geologijo ARSO.

---------------

izjava Andrej Gosar

---------------

Sicer pa so predavatelji na včerajšnjem posvetu osvetlili tudi dosedanje potrese ob Idrijskem prelomu ter Idrijo in Evropo v burnih časih 16.stoletja, ko je bil potres, ki je rušil po naših krajih, poleg lakote, kuge, vojn, turških vpadkov in ropanj le še kaplja čez rob ljudem, ki so ga doživeli.

Metka Rupnik

izjava Jože Čar
izjava Andrej Gosar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C