LJUDJE IN KRAJI POD POREZNOM V OBSEŽNEM DELU ANE ŠTUCIN

Sobota, 16. april 2011

(Na sliki: Ana Å tucin pri podpisovanju knjige)

Včeraj so v prostorih Cerkljanskega muzeja predstavili knjigo Kraji in ljudje pod Poreznom domačinke, zgodovinarke in muzealke Ane Å tucin, ki izvira iz družine Firbarjevih v Cerknem. Več kot 300 strani obsegajoče delo v nakladi 500 izvodov je obsežen zgodovinsko-domoznanski pregled večstoletnih dogajanj na območju Cerkljanske, pomemben prispevek k zgodovinopisju Cerkljanske, Goriške in Primorske ter pomemben doprinos k poznavanju zgodovine malega človeka.  

Knjiga Kraji in ljudje pod Poreznom je izšla ob podpori Mestnega muzeja Idrija, ki je tudi založnik in izdajatelj. Ima okrog 120 črno-belih in barvnih prilog ter vsebuje obsežen znanstveni aparat, saj je v njej preko 500 opomb. Njena vsebina se nanaša na obdobje od 1300 pred našim štetjem do obdobja med 2. svetovno vojno in po njej. Nastajala je več desetletij dolgo ob zbiranju gradiva po cerkljanskih krajih in med cerkljanskimi ljudmi. Avtorica Ana Å tucin:

Ana Å tucin    

Prav zato je poleg arhivskega dela tako zelo pomembno pričevanje preko 90 ljudi, ki jih večina ni več med živimi. Sandro Oblak, mladi sodelavec muzeja, ki je knjigo pomagal urediti z Milojko Magajne:

Sandro Oblak       

Milojka Magajne:

Milojka Magajne    

Njene besede dopolnjuje direktorica Mestnega muzeja Idrija, Ivana Leskovec, ki je poskrbela predvsem za organizacijsko in finančno plat izdaje knjige:

Ivana Leskovec   

In kakšna sta jezik in slog Ane Å tucin? Lektorica Slavica Makuc Bric:

Slavica Makuc Bric     

Tudi polna dvorana obiskovalcev, ki so prišli na predstavitev knjige, potrjuje včeraj večkrat slišano, da sodi delo na knjižno polico vsakega Cerkljana.

 

Damjana P.

 

Ana Stucin
Sandro Oblak
Milojka Magajne
Ivana Leskovec
Slavica Makuc Bric

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
17.12.2018
-6°C / 5°C
torek
18.12.2018
-2°C / 9°C
sreda
19.12.2018
-3°C / 10°C