JUTRI MUZEJSKI VEČER V IDRIJI

Ponedeljek, 26. september 2011

Na jutrišnjem muzejskem večeru v Idriji bodo člani Muzejskega društva skupaj z obiskovalci lahko prisluhnili predavanju z naslovom ALI JE GIMNAZIJA Å E VEDNO TO, KAR JE BILA? Predaval bo Borut Hvalec, univ. dipl. psiholog, tudi ravnatelj idrijske gimnazije.

Idrijska realka, prva srednja šola, kjer se je poučevalo pretežno v slovenskem jeziku, je bila ustanovljena pred 110 leti. Zaradi svojega pomena je bila pogosto predmet različnih proučevanj, nostalgičnih spominov, pa tudi vzpodbuda in vzor številnim rodovom učiteljev in dijakov. Posebej zato, ker je bila tudi po današnjih kriterijih odlična šola. Kaj pa njena naslednica, Gimnazija Jurija Vege Idrija? S svojim gimnazijskim programom in dvema programoma poklicnega izobraževanja danes nadaljuje tradicijo šole, rojene iz želje idrijskih rudarjev, da bi svojim otrokom doma zagotovili najboljše izobraževanje.

V predavanju bo nekaj besed predavatelj namenil zgodovini gimnazijskega programa in njegovi povezanosti z realko. Predvsem pa bo poskušal odgovoriti na vprašanja, kakšne cilje danes postavlja sodobna družba pred izobraževalne ustanove, kakšen odnos imajo mladi s svojimi spremenjenimi vrednotami do šole, kakšen je vpliv silovitega razvoja informacijske tehnologije? Kaj danes sploh je dobra šola, ali za to obstajajo objektivni kriteriji? Kaj lahko v teh razmerah šola naredi, da bi ohranila ime dobre šole ter, ali ji to tudi uspeva.

Predavanje bo jutri ob 18h v predavalnici OÅ  Idrija.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C