IDRIJSKI ČEBELARJI LETOS Å E BREZ DONOSA

Torek, 29. maj 2012

Slovenski čebelarji so letos izgubili od 25 do 35 odstotkov vseh čebeljih družin, kar je več kot v minulih letih. Prvi meseci leta čebelarjem niso bili naklonjeni, saj sta prvoaprilska in velikonočna pozeba vzeli dobršen del cvetlične paše na divji češnji in sadnem drevju. Geografsko so bile izgube čebeljih družin precej enakomerne. Vzroki za letošnje izgube so različni. Poletno vreme se je začelo zelo pozno, oskrba čebel s cvetnim prahom in medičino pa je bila slaba.
Tudi v idrijskem čebelarskem društvu se, kot nam je zaupal predsednik le-tega Alojzij Rupnik, spopadajo z velikimi težavami. Zaradi hladnega vremena so letos še brez čebeljega donosa, morda v prihajajočih dveh mesecih vendarle še uspejo dobiti nekaj medu, ko bosta medili jelka in smreka.
Kako hitro uspejo čebelarji nadomestiti tako velike izgube čebeljih družin? Kot je dejal Alojzij Rupnik, se to da storiti precej hitro, če bo razvoj čebeljih družin tak, kot naj bi bil in če bo vreme ugodno. Vendar z množenjem čebeljih družin na drugi strani ni čebeljega donosa, še pove Rupnik.
Zavedanje o pomenu čebel za gospodarstvo je vsak dan večje. Vse bolj prihaja do izraza zavedanje, da so čebele zelo pomembne, kar je najverjetneje pripisati dejstvu, da se to vse bolj poudarja tudi s strani ÄŒebelarske zveze Slovenije, veliko poudarka pa o pomembnosti čebel dajejo tudi že učitelji v šolah in vrtcih.

Anja Intihar
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
21.04.2019
5°C / 25°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 23°C
torek
23.04.2019
5°C / 20°C