DELEGACIJA KITAJSKEGA MESTA WUXI V IDRIJI

Torek, 17. julij 2012

Na obisku v Idriji se je včeraj mudila uradna šestčlanska delegacija kitajskega mesta Wuxi, ki jo je vodil predsednik glavnega odbora ljudskega kongresa oziroma skupščine mesta Zhou Jie Quing, med pomembnejšimi člani dalegacije pa sta bila tudi Wu Ying Chun iz mestne finančne službe ter Johnson Zhang iz Odbora za delo mesta Wuxi.

V uvodnem delu obiska je kitajske goste sprejel idrijski župan Bojan Sever, ki je delegaciji predstavil zgodovino rudnika živega srebra in mesta Idrija ter njegovo uspešno izkušnjo prehoda iz tipično rudarskega mesta v eno od slovenskih središč industrije visoke tehnologije.

Vodja kitajske delegacije pa je spregovoril o "svojem" skoraj šestmiljonskem mestu Wuxi, ki leži v južnem delu province Jiangsu, v zaledju delte reke Yangze, in je pomembno središče pridelovanja rib in riža, hkrati pa tudi zibelka moderne kitajske industrije. Wuxi je eno prvih mest, kjer se je dvignila državna industrija, zato ga pogosto imenujejo tudi »Mali Å anghaj«. Jezero Taihu, drugo največje sladkovodno jezero na Kitajskem, ki ima zanimivo obliko polmeseca, za mesto Wuxi predstavlja vir vode, zato sta preživetje in razvoj Wuxija tesno povezanaz njim. Zagotavljanje pitne vode in odvajanje odpadnih voda pa ostaja eden večjih trajnih projektov, ki ga mora uresničevati vodstvo tega hitro rastočega mesta, ki je bilo leta 2010 izbrano za najsrečnejše mesto na Kitajskem. Po sprejemu pri idrijskem županu, kjer so spregovorili tudi o možnostih sodelovanja med mestoma, so člani kitajske delegacije obiskali tudi koncern Kolektor, saj ima ta idrijska družba v mestu Wuxi podjetje za proizvodnjo komutatorjev.

Metka RupnikKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.01.2019
6°C / 8°C
sobota
19.01.2019
1°C / 5°C
nedelja
20.01.2019
-3°C / 8°C