POSLANEC BEVK ZA RAZGLASITEV DIVJIH BAB KOT SPOMENIK DRŽAVNEGA POMENA

Torek, 21. avgust 2012

Poslanec SD Samo Bevk je na vlado naslovil pobudo, v kateri predlaga, naj v skladu z zakonom o varstvu kulturne dediščine razglasi arheološko najdišče Divje babe na Cerkljanskem za spomenik državnega pomena. Divje babe veljajo za eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. Znane so po neandertalčevi piščali, ki so jo odkrili leta 1995.
Arheološko najdišče Divje babe leži nad reko Idrijco pod robom Å ebreljske planote na Cerkljanskem. Odkrito je bilo leta 1978 in v letih od 1980 do 1999 sistematično raziskano do globine 9,5 metra.

Najdišče je staro od 35.000 do več kot 80.000 let. Najpomembnejša najdba, ki so jo odkrili v jami, je koščena piščal, ki velja za najstarejše glasbilo; njena starost je ocenjena na 50.000 do 60.000 let. Starejše in nič manj pomembne od nje pa so najdbe koščenih konic. Glede na veliko starost piščali in konic gre zelo verjetno za izdelke neandertalca, v svoji pobudi pojasnjuje Bevk.
Zanimanje za to arheološko najdišče se je bistveno povečalo, tudi v svetovnem merilu, po letu 1995, ko je bila najdena znamenita neandertalčeva piščal. Piščal je vsaj 15.000 let starejša od preostalih znanih paleolitskih koščenih piščali, ki jih pripisujejo anatomsko modernemu človeku.

Po podatkih iz registra nepremične kulturne dediščine je bilo arheološko najdišče Divje babe z odlokom o razglasitvi arheološkega jamskega paleolitskega najdišča Divje babe I razglašeno za spomenik lokalnega pomena. Od te razglasitve je minilo že 15 let, v tem obdobju pa so na podlagi znanstvenih ugotovitev bistveno razširili vedenje in pomen najdišča, poudarja opozicijski poslanec.
Zaradi navedenega vladi predlaga, naj najdišče razglasi za spomenik državnega pomena. Obenem pa jo skupaj s pristojnim ministrstvom poziva, naj finančno podpre nadaljevanje arheoloških izkopavanj in raziskovanj, saj se glede na predvidevanja strokovnjakov v njem nahaja še veliko neprecenljivega arheološkega gradiva, morda celo ostanki neandertalca.
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
20.01.2020
2°C / 10°C
torek
21.01.2020
-3°C / 10°C
sreda
22.01.2020
-6°C / 10°C