DIJAKI OSVEÅ ČALI O AIDSU

Nedelja, 02. december 2012

Včeraj, 1.decembra, smo obeležili svetovni dan boja proti aidsu. Vsako leto nas rdeče pentlje na prvi decembrski dan spomnijo na to bolezen 21. stoletja. Tako se vsaj enkrat na leto pogovarjamo o smrtonosnem virusu HIV in bolezni, ki jo povzroča. Akcije ozaveščanja so potekale tudi v naših krajih. 

Začetek obeleževanja 1.decembra kot svetovnega dneva boja proti aidsu sega v leto 1988, ko so ministri za zdravstvo celega sveta pozivali k toleranci in za boljšo izmenjavo informacij o sami bolezni. Svetovni dan boja proti aidsu je namenjen zlasti globalnemu osveščanju in masovnemu boju proti tej smrtonosni bolezni. 

Tudi člani dijaške sekcije Kluba idrijskih študentov so se pridružili temu globalnemu gibanju in, tako kot že vrsto let doslej, pripravili akcijo ozaveščenja mladih in tudi drugih odraslih o pomenu preventive v boju zoper to bolezen 21.stoletja. V petek so preventivno akcijo deljenja rdečih pentelj ter ozaveščanja mladih o nevarnosti te in drugih spolno prenosljivih bolezni izvedli med dijaki idrijske gimnazije, včeraj dopoldne pa so na pomen osveščenosti v boju zoper aids opozarjali na posebni stojnici in z deljenjem rdečih pentelj med obiskovalci Miklavževega sejma na Mestnem trgu v Idriji. Polona Vihtelič, vodja dijaške sekcije pri Klubu idrijskih študentov.

--------------

izjava Polona Vihtelič

----------------

V Sloveniji je težišče boja proti aidsu že nekaj let usmerjeno predvsem k preventivi oziroma kombinirani preventivi, zmanjševanju tveganih vedenj ter zmanjševanju stigme in diskriminacije. Aids je danes kronična obvladljiva okužba. Å tevilo okuženih s HIV v Sloveniji narašča. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let, od 2002 do 2011 in do 26. novembra letos, prepoznanih 394 okužb s HIV, medtem ko je umrlo 21 bolnikov z aidsom. Na Inštitutu za varovanje zdravja so v letošnjem letu, do 26. novembra, prejeli podatke o 41 novih diagnozah okužbe s HIV.Metka Rupnikizjava Polona Vihtelič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.06.2018
12°C / 25°C
torek
26.06.2018
15°C / 24°C
sreda
27.06.2018
12°C / 27°C