NA SEJI IDRIJSKEGA MESTNEGA SVETA O PRORAČUNIH 2008 IN 2009

Četrtek, 29. november 2007

Na torkovi seji idrijskega mestnega sveta, ki se je je udeležilo tudi sedem od enajstih občinskih svetnikov-doma iz Idrije, so krajevni svetniki razpravljali o občinskih proračunih za leti 2008 in 2009.

Jože Močnik, vodja službe za gospodarske javne službe na občinski upravi, je uvodoma izpostavil upoštevane predloge idrijske krajevne skupnosti na prvo obravnavo obeh proračunov, s poudarkom na prioritetnem reševanju vodooskrbe in kanalizacije. Največje nezadovoljstvo so mestni svetniki izrazili zaradi zamika investicije v obnovo mestnega pokopališča in izgradnjo mrliške vežice, kar je po mnenju krajevnega sveta nujno in bi moralo biti izvedeno že leta 2009, pa čeprav bi bilo zato potrebno počakati s širitvijo pokopališča. Najti bo potrebno tudi sredstva za postopno urejanje ekoloških otokov na osnovi projekta in tipske postavitve za vso krajevno skupnost ali pa prilagojeno mestnemu oziroma ruralnemu okolju.

Ker predlog občinskega proračuna predvideva le sredstva za vzdrževanje javne razsvetljave, mestni svet vztraja pri predlogu priprave enotne ureditve, ki ne bo povzročala svetlobnega onesnaževanja ter da se postopoma prične z nameščanjem svetil v letu 2008 na območju Blovdkove ter 2009 v Vojkovi in Tomšičevi ter namesti svetilka v naselju Razpotje.

Svet krajevne skupnosti Mesto Idrija predlaga, da se ekološka renta za krajevno skupnost ohrani in iz zbranih sredstev uredi degradirano območje Partizanske ulice in Cegovnice, svet je tudi predlagal, da se v občinskem proračunu 2008 zagotovi sredstva za izdelavo projektne dokumentacije leta 2009 pa za izvedbo ureditve Mejce. Zagotoviti je potrebno tudi sredstva za ureditev stopnišča pri realki in ugotoviti indeksno povečanje sredstev skupne komunalne rabe zaradi pomisleka, da ni bila upoštevana širitev krajevne skupnosti v minulem letu. Prav tako bo v občinskem proračunu potrebno zagotoviti sredstva za nadaljevanje ozelenitve Idrije, za uresničitev projekta postavitve označevalnih tabel in prometne ureditve v mestu ter za celotne stroške letošnje sezone komornih koncertov na idrijskem gradu.

Kot so poudarili idrijski mestni svetniki, je potrebno urediti tudi poročno dvorano.

Majda Troha, predsednica sveta idrijske krajevne skupnosti, je kot zdravnica predstavila predlog financiranja cepljenja deklic proti virusu HPV, ki bi za generacijo štirinajstletnic za celotno občino predstavljalo strošek v višini 15.000 evrov. Krajevni svet in prisotni občinski svetniki so njen predlog, ki bo posredovan občinskemu svetu, podprli.

Župan Bojan Sever je v podrobnejši predstavitvi občinskih proračunov izpostavil probleme, ki jih bo občina skušala reševati v tem obdobju, kar terja tudi kadrovsko okrepitev, ter povedal, da je občina uspela na razpisu za pridobitev sredstev regionalnih spodbud za ureditev kolesarske poti med Idrijo in Sp.Idrijo. V prihodnjem letu bo urejen tudi most čez Idrijco pri gozdarski šoli do Mejce, ki jo bodo zaprli za promet. Glede pokopališča pa je povedal, da je širitev nujna, obnovo mrliške vežice pa je pričakovati leta 2010.

V nadaljevanju seje so mestni svetniki med drugim razpravljali še o Veselem decembru za najmlajše in o silvestrovanju na prostem, ki bo letos v Idriji. Nastopili bosta domači skupini Stereotipi in Kingston, opolnoči pa bo nebo nad Idrijo razžaril ognjemet. Poskrbljeno bo tudi za krožni promet med Idrijo in Sp.Idrijo.

 

Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
01.04.2020
4°C / 12°C
četrtek
02.04.2020
-1°C / 13°C
petek
03.04.2020
-3°C / 15°C