OD 4.DO 9.MARCA TEDEN BOJA PROTI RAKU

Ponedeljek, 04. marec 2013

Danes se začenja Teden boja proti raku, ki letos poteka pod geslom "Dejstva o raku -spoznajte resnico". Zveza slovenskih društev za boj proti raku in regijska društva, ki že vrsto let organizirajo ta teden, si z različnimi prireditvami, akcijami, delavnicami, predavanji in drugimi dogodki prizadevajo laično javnost seznaniti s to boleznijo, zlasti pa z možnostmi preprečevanja in zgodnjega odkrivanja rakavih bolezni. Z letošnjim geslom organizatorji povzemajo sporočila Mednarodne zveze za boj proti raku ob Svetovnem dnevu boja proti raku in opozarjajo na številne predsodke in napačne predstave, ki so med ljudmi razširjene v zvezi s to boleznijo.

V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji v zadnjih letih zboli za rakom okrog 13.000 ljudi, umre pa jih približno 6.000. Pri moških je zadnja leta najpogostejši rak prostate, prej je bil rak pljuč, pri ženskah pa rak dojk. Pet najpogostejših vrst raka v Sloveniji: kožni rak (razen melanoma), raki debelega črevesa in danke, prostate, pljuč in dojke obsegajo kar 59 % vseh novih primerov rakavih bolezni.

Med najpogostejšimi napačnimi predstavami je ta, da je rak človeku usojen in da prav nič ni mogoče narediti, da bi ga preprečil. Dejstvo je, da bi bilo mogoče tretjino vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjskim slogom. Prav tako rak ne pomeni smrtne obsodbe. Å tevilne vrste raka je danes mogoče pozdraviti ali vsaj učinkovito zdraviti, zlasti, če so odkriti v zgodnji fazi, zato je samoopazovanje in udeležba na presejalnih testih zelo pomembna.

Sporočilo Tedna boja proti raku pa je tudi to, da rak ni samo problem zdravstva, pač pa celotne družbe, saj ima daljnoročne posledice za družbeni in gospodarski razvoj.

Metka Rupnik 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.06.2018
12°C / 25°C
torek
26.06.2018
15°C / 24°C
sreda
27.06.2018
12°C / 27°C