100-LETNICA VOJSKARSKEGA DOMOLJUBA

Četrtek, 30. januar 2014

Na današnji dan pred 100 leti se je na Vojskem rodil slovenski partizan, pesnik, pisatelj, urednik, novinar in prevajalec Adolf Å inkovec -ÄŒrtomir. 

Rojen je bil v družini trinajstih otrok, od katerih jih je sedem že v mladosti umrlo zaradi jetike in španske gripe. Njegovo otroštvo je bilo zaznamovano z bližino soške fronte, bombardiranjem, lakoto, smrtjo bratov in sester, pogorelo domačijo.

Že v mladosti je vzljubil učenje, knjige in pisanje. Ob začetku druge svetovne vojne je bil mobiliziran na Sardinijo, od koder so ga zaradi bolehnosti izpustili. Po vrnitvi domov je poiskal stik z Osvobodilno fronto, bil zaprt, po kapitulaciji Italije pa odšel v partizane, kjer je bil referent za šolstvo in prosveto v idrijskem okrožju.

Po osvoboditvi je nekaj časa deloval v Trstu, kjer je opravil maturo in se vpisal na ljubljansko univerzo. Deloval je kot novinar, urednik, bil zaposlen pri Tovarišu, bil urednik pri Cicibanu, časniku TV-15 in reviji Borec. Pisal je partizanske in otroške pesmi, kjer izživi občutje lastnega, zaradi vojne nikoli izživetega otroštva. Zbral je pravljice in slovenske odporniške pesmi, napisal je kroniko Vojskega in krajev okrog Snežnika. Kot drugi literati tistega časa, France Bevk, Anton Ingolič in Branka Jurca je tudi on pesmi v živo prebiral na srečanjih z otroki. Umrl je 29.marca 1983 v Ljubljani.

Vojskarski kulturniki in krajani so rojaku ob njegovi stoletnici posvetili literarni večer.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C