PUSTA ČAKA "MASAKER" Z BOTOM

Ponedeljek, 03. marec 2014
Na idrijskem in cerkljanskem koncu so tudi letos primerno počastili imenitnega svetnika norcev in zabavnih ljudi. Vsekakor je bila medijsko bolj izpostavljena cerkljanska laufarija, ki se od letos dalje ponaša tudi z vpisom na seznam žive mojstrovine državnega pomena.

Tradicionalna druščina petindvajsetih likov ima zelo natančno napisana pravila, ki se jih člani društva dosledno držijo. Zimo podijo z nedeljskimi izhodi, ki se zaključijo s tradicionalno povorko na debelo nedeljo in pustno obsodbo Cesarsko kraljeve sodnije. Ta "kalamuon" je delo domačih piscev, ki redno spremljajo javne in bolj skrite dogodke v minulem letu. Tudi letos so veliko časa namenili vremenskim težavam, ki spremljajo ljudi na cerkljanskem in širšem svetu. Pust je bil seveda kriv tudi za nedavni žled, čeprav jo je v njem tudi sam skupil, saj mi je ujma odnesla vrh smreke. Rednim obiskovalcem lokalov niso bile neznane gostilniške zgodbe, Pustu pa je bila dokazana krivda tudi za zaprtje "etine" tovarne cevnih grelcev, na koncu pa še trgovine tik za njihovim vsakoletnim glavnim odrom. Mnogi obiskovalci pa so z zanimanjem prišli na sojenje tudi zato, da bi slišali, koliko se bodo upali sposoditi aktualnega župana, s katerim so prišli v spor na lanski prireditvi, ki so ga presenečenega pripeljali na oder. Obtožnica ni bila niti najmanj prizanesljiva, saj je bilo delo občinske oblasti, na čelu z županom, tako rekoč rdeča nit celotne obtožnice. K sreči imajo laufarji rešitev -usmrtitev pusta z drvarskim "botom". Ta se bo javno zgodila na pustni torek popoldne, ko bodo obiskovalci Cerknega lahko celotno obsodbo slišali še enkrat.

Svojo prireditev pa bodo v torek v upanju na lepše vreme ponovili tudi člani Graparskega društva iz Idrije. Tudi njihov "kravneval" ima že kar dolgo brado. Za razliko od Cerkljanov pa se v Idriji vsako leto odvija nova zgodba z novimi imenitnimi pustnimi maskami. Celoten kravneval je namenjen kritičnemu pogledu na dogodke v minulem letu, ki ga društvo zelo dobro uprizori z nenavadnimi rekviziti. Idrijski rojak Bloudek je razočaran nad Planico svojo velikanko postavil kar na Mestnem trgu. Žabe so ponosno skakljale, ker so Idrijčanom odvzele del posla za vzdrževanje razsvetljave, tja se je ponovno vrnila tudi japonska princesa, ki je oblasti svetovala, da v poplavljenem Zadlogu gojijo riž. Seveda so Graparji svoj kravneval posvetili tudi aktualni mednarodni politiki, zato so Idrijo obiskali Papež s trojko in drugi vladarji.

Pustni torek bo prinesel ponovitve dogodkov, hkrati pa bo ustvarjalce programov in obiskovalce postavil v realno življenje z upanjem, da bo časa za veselje dovolj tudi per novim pustom.


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
24.09.2020
16°C / 22°C
petek
25.09.2020
15°C / 24°C
sobota
26.09.2020
18°C / 23°C