OBUJANJE MEDGENERACIJSKEGA SODELOVANJA V CERKNEM

Torek, 01. april 2014
Na pobudo novega vodstva Društva upokojencev Cerkno, predsednika mag. Marka Hvala in podpredsednice Zdenke Verbič, so se v petek, 28. marca, v prostorih društva sestali predstavniki različnih mladinskih iniciativ in šole ob odprtih možnostih medgeneracijskega sodelovanja ter dejavne izmenjave številnih potencialov, s katerimi razpolagajo na svojem domačem cerkljanskem prostoru. 

Pozivu novoizvoljenega vodstva Društva upokojencev so se prvi odzvali: Boštjan Trpin, Domen in Gašper Uršič (predstavniki mladinskih iniciativ ter KUD Cerkno), Erika Ozebek (predstavnica lokalnega stega katoliških skavtov), Urška Drešček (predstavnica taborniškega Rodu aragonitnih ježkov) in dva predstavnika Osnovne šole Cerkno, profesorica slovenščine Mojca Lipužič Moravec ter ravnatelj mag. Milan Koželj. Iniciativa je seveda odprta za tudi za vsa ostala društva in združenja v kraju z okolico, ki bi lahko kakorkoli pripomogla k dejavni izmenjavi dragocenih izkušenj upokojencev z mladostno energijo ter sodobnimi potenciali mladih generacij.

Že na uvodnem srečanju je bilo izmenjanih nič koliko možnosti in idej. Od obuditve tečajev računalništva za upokojence, do načrtovanih programov sodelovanja na različnih področjih: predstavitve dela in življenja v naravi, možnosti dodatne pomoči na domu, vzajemne izmenjave uporabnih uslug (npr. souporaba društvenih prostorov v zameno za urejanje spletne strani društva), največ možnosti pa se odpira na področju umetniških projektov. Ob dejstvu, da so upokojenci sami vešči cele palete umetelnih ročnih spretnosti, saj so se v ožji in širši javnosti predstavili z nič koliko kakovostnimi razstavami, se bo med njimi zagotovo našel še kak prikrit literarni ali gledališki talent.  Pevski zbor pa že tako vrsto let uspešno nastopa. Tudi za upokojence bi bil poseben izziv sodelovanje pri avtorskih projektih KUD Cerkno na področju produkcije dokumentarnega in igranega filma.

Za dodatne medgeneracijske izmenjave je še posebej odprta Osnovna šola Cerkno z vrtcem, ki je svoje učence tudi doslej aktivno vključevala v trajnostna sodelovanja ob različnih obiskih, prikazih tradicionalnih veščin, pa seveda ob izvedbah kulturnih programov za upokojence ter preko inkluzivne šole. Učiteljica Mojca Lipužič Moravec uspešno nadaljuje poslanstvo projekta Oder življenja, ki je od konca devetdesetih let združeval didaktične pristope umetnostnih dejavnosti na vseh področjih ter jih nadgrajuje z medgeneracijskimi druženji vse od vrtca do zrelih let na različnih področjih ob domiselnih vsebinah. Ravnatelj Milan Koželj je tudi v teh prizadevanjih, tako kot doslej. zagotovil celostno sodelovanje šole ter dejavno vključevanje dejavnosti v letne delovne načrte šolskega kurikuluma.

Eden prvih izzivov, h kateremu pristopata Društvo Upokojencev v sodelovanju s KUD Cerkno je podpora pri organizaciji vseslovenskega glasbenega projekta z naslovom IN MEMORIAM 1914–2014 v spomin na žrtve prve svetovne vojne. Gre za glasbeni dogodek, pri katerem sodelujejo eminentni glasbeni izvajalci, izvajal pa se bo po različnih krajih Slovenije, večinoma v akustično primernih sakralnih objektih. V Cerknem pa bi se v cerkvi sv. Ane izvajal v nedeljo, 11. maja 2014. Pomoč so ponudili vsi udeleženci posveta, vsak na svojem področju v prepričanju in nameri, da je mogoče tudi v Cerknem združiti moči ob usklajenih in kakovostno načrtovanih vsebinah.

Domen Uršič
KUD Cerkno


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
18.09.2020
15°C / 28°C
sobota
19.09.2020
13°C / 26°C
nedelja
20.09.2020
9°C / 28°C