SREČANJE IN DELAVNICA V PRIPRAVAH NA DEKD 2014

Sreda, 16. april 2014

Včeraj je v Idriji, v Centru idrijske čipke, potekalo regionalno srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine, ki bodo letos uglašeni na temo: Dediščina gre v šole. Dogodek je bil eden od desetih, ki to pomlad potekajo po različnih slovenskih krajih.

Včerajšnje idrijsko regionalno srečanje za pripravo letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki ga je organiziral Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, omogočili pa Občina Idrija, Mestni muzej Idrija in Rudnik živega srebra, je bilo namenjeno vsem, ki želijo sooblikovati vsebine ali kako drugače sodelovati na letošnjih septembrskih dogodkih v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine. Namen srečanja je bil predstavitev preprostega koncepta Dnevov dediščine in letošnje teme, ki se osredotoča na pretok izkušnje dediščine v osnovne šole, iskanje možnosti medsebojnega povezovanja med lokalnimi skupnostmi ter institucijami in društvi s področja kulturne in naravne dediščine, izobraževanja, kulture, turizma, športa. Pomemben cilj srečanja pa je bil tudi regionalno usklajevanje koledarja prireditev Dnevov evropske kulturne dediščine.

V okviru včerajšnjega srečanja je potekala tudi brezplačna delavnica, na kateri so predstavnice Zavoda za vrstvo kulturne dediščine Slovenije ter slovenskih oziroma idrijsko-cerkljanskih ustanov, ki so že vpete v konkretne načrte predstavitve lokalne dediščine našega območja, predstavile praktične primere dobre prakse, kako dediščino približati vsem starostnim skupinam, od najmlajših vrtčevskih otrok, osnovnošolcev, srednješolcev, radovednih odraslih do šolajočih se upokojencev.

V luči letošnje vsebine Dnevov evropske kulturne dediščine je bila delavnica zlasti namenjena pedagoškim delavcem in vsem, ki jih izobraževanje o dediščini zanima, saj sta bila na srečanju predstavljena tudi program Spoznaj, varuj, ohrani in metoda vseživljenjskega učenja Poučevanje skozi dediščino.Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
25.05.2018
16°C / 29°C
sobota
26.05.2018
15°C / 29°C
nedelja
27.05.2018
15°C / 30°C