VILJEM ČERNO PREJEMNIK NAGRADE VSTAJENJE

Petek, 18. april 2014

Viljem ÄŒerno, znani kulturni delavec iz Terskih dolin, je letošnji prejemnik nagrade vstajenje, ki je namenjena zamejskim in zdomskim pesnikom, pisateljem in znanstvenikom. 

ÄŒerno bo nagrado prejel za pesniško zbirko Ko pouno noci je sarce - Ko polno je noči srce, katero sta izdala Goriška Mohorjeva družba in Kulturno društvo Ivan Trinko.

Strokovna komisija je pod drobnogled vzela 19 del zamejskih in zdomskih avtorjev, ki so izšla v lanskem letu.

V pesmih Viljema ÄŒerna se po mnenju strokovne komisije zrcali hribovski svet zahodne karnajsko-terske Benečije. V njih ni najti nič folklornega, preprostega in naivnega, temveč izrazito moderen pristop, poln bolečine. Osrednja tema ÄŒernovega pesniškega sveta je zemlja, ki so jo ljudje s trpljenjem obdelovali in vanjo polagali k večnemu počitku svoje drage.

Ob vsem zavedanju trpljenja, ki so ga v času načrtne asimilacije prestajali zamejci, razpršeni širom celotne zahodne meje, pa pesnik z optimizmom zre v nove čase, kot je povedal tudi za naš radio. Viljem ÄŒerno.

Izjava: Viljem ÄŒerno

Matej Kavčič

izjava Viljem ÄŒerno

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-6°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 9°C
petek
29.01.2021
-4°C / 8°C