AKCIJA OBNOVIMO SLOVENSKE GOZDOVE

Sreda, 12. november 2014

28. oktobra so taborniki s strokovno pomočjo Zavoda za gozdove Slovenije posadili prvih 500 sadik, zbranih v akciji Obnovimo slovenske gozdove. V vasi Grčarevec pri Logatcu so obnovili približno 1 hektar hribovitega predela, na katerem je žledolom drevesa popolnoma uničil. Vseslovenska akcija sajenja sadik pa se bo zgodila 15. novembra.

Po vsej Sloveniji je na voljo 17 lokacij, na katerih se lahko na spletni strani www.obnovimo-gozdove.si prijavite za sajenje. Za območje, ki sodi pod tolminsko območno enoto Zavoda za gozdove, je to krajevne enota v Cerknem, zbirno mesto pa pri kmetijsko gozdarski zadrugi v Cerknem. Na zbirnih točkah bodo taborniki in gozdarji počakali prostovoljce ter se nato skupaj odpravili do delovne lokacije.
Akcije se bodo lahko udeležili prostovoljci, ki bodo primerno obuti in oblečeni ter opremljeni z rovnico ali krampom, s katerim bomo skopali jamice za sadike. Nujna oprema so tudi delovne rokavice, dobrodošle pa bodo tudi plastične vreče ali torbe, v katerih bodo prenašali sadike po delovišču in tako preprečili, da bi se korenine sadik med delom izsušile.
Na devetsto hektarih, ki jih je Zavod za gozdove predvidel za umetno obnovo, je pomembno, da je gozd zasnovan strokovno, s sadikami ustreznih vrst in kakovosti. Z obnovo namreč v veliki meri določimo, kako bo gozd izgledal in rasel naslednje stoletje.

Kot pojasnjuje Zoran Grecs z Zavoda za gozdove Slovenije, so sadike izbirali glede na lastnosti posameznih rastišč, zato bodo na posameznih lokacijah sadili različne vrste drevesnih sadik, poleg bukve tudi javor, hrast, jelko, bor, macesn in češnjo… Smreka je v naših gozdovih preveč razširjena, zato njene rasti ne bodo dodatno vzpodbujali.
Zveza tabornikov Slovenije želi z akcijo sporočiti, da nam za naše gozdove ne sme biti vseeno. Taborniki veliko časa preživijo v gozdu in zato se jim zdi prav, da pomagajo pri njegovi obnovi. Na tak način se s pomočjo gozdarjev tudi veliko naučijo o delu v gozdu, hkrati pa se družijo, spoznavajo in preživljajo svoj prosti čas v naravi. Združili bodo koristno s prijetnim in naredili nekaj dobrega za naše pravnuke. Upajo, da se jim bo 15. novembra na skupni akciji z naslovom Obnovimo slovenske gozdove pridružilo čim več prostovoljcev vseh generacij.


Metka Rupnik 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
21.04.2019
5°C / 25°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 23°C
torek
23.04.2019
5°C / 20°C