KUGE, LAKOTE IN VOJSKE REÅ I NAS, O, GOSPOD

Četrtek, 27. november 2014

Danes ob 18. uri bo v Razstavišču Nikolaja Pirnata na idrijskem gradu vrata odprla nova priložnostna razstava z naslovom Kuge, lakote, vojske -reši nas, o, Gospod. Razstava sodi v sklop dogodkov, s katerimi obeležujemo 100-letnico začetka prve svetovne vojne.

Potujoča razstava, ki so jo pripravile vse enote Zgodovinskega arhiva Ljubljana, tudi enota v Idriji,želi prikazati vsakdanje življenje in razmere, ki so vladale v zaledju fronte na Kranjskem v prvem letu vojne, do vstopa Italije v vojno maja 1915. Povezovalna nit razstave je življenje ljudi, življenje naših prednikov torej, ki so se morali odzvati na stiske in zaostrene razmere, ki jih je prinesla vojna. Splošno mnenje je bilo, da bo vojna kratka in zmagovita, v resnici pa je bila dolga in mučna. Prizadela je slehernika, pa naj se je bojeval na fronti ali pa stradal v zaledju. Mira Hodnik arhivistka in raziskovalka na idrijski enoti Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

------------

izjava Mira Hodnik

------------

Razstava je razdeljena na več sklopov: prikazane so razmere na Kranjskem pred vojno, sarajevski atentat in njegove posledice, mobilizacija in odhod najdražjih na fronto, preganjanje političnih nasprotnikov, prve vesti o padlih, vračanje ranjencev, skrb zanje in za begunce. Orisane so vse tegobe, ki so se zgrnile na civilno prebivalstvo, od pomanjkanja moške delovne sile do vedno večje draginje in celo lakote. Razstava se konča s časom, ko je bil na obzorju že nov vihar, odprla se je soška fronta.


Metka Rupnik

Foto: arhiv ZAL


izjava Mira Hodnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C