KANIN IN PODOBNE ZGODBE NE BI REÅ ILE SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA

Ponedeljek, 01. december 2014

V teh dneh številni slovenski gospodarstveniki opozarjajo, da so podatki o rasti slovenskega gospodarstva na zelo trhlih nogah. Slovenska podjetja bodo namreč pričela zaposlovati šele, ko bodo lastniki dobili dovolj zanesljive dokaze, da je ta rast vzdržna. Na krhkost tek podatkov opozarjajo številni gospodarstveniki, s katerimi so se pogovarjali novinarji časnika Finance. Mnogi so mnenja, da občutek okrevanja dajejo le nekateri kazalci, ki dolgoročno ne bodo prinesli Sloveniji ničesar. Velika je bila predvsem rast izvoza, kar je dobro, nezanesljivi pa so drugi kazalci. Slovenija je v zadnjih mesecih nekoliko intenzivnejše črpala evropska sredstva, saj se izteka finančna perspektiva, veliko se je investiralo tudi zaradi lokalnih volitev, kar bomo šele plačali. Kako zelo krhka je ta naša rast, ponazori podatek, da je eden tokratnih gonilnikov rasti nakup večjega števila ekološko sprejemljivejših tovornjakov. Da bi bila rast dolgoročnejša in vzdržna, bo treba spremeniti nekaj svari.

Komentator Janez Tomažič je tokrat pod drobnogled vzel Bovec, od kjer so v zadnjih dednih spletno omrežje obkrožile bizarne fotografije propadajočih hotelov. Vrstili so se pozivi v Ljubljano, naj zadeve vendar uredijo, predvsem postavijo žičnico na Kaninu. Pa ni tako preprosto. Po njegovem mnenju kraj potrebuje mnogo več, ne le investicijo v nenasitno smučišče.


Na Kaninu je treba najprej rešiti težave z vetrom, saj je ta pogosto ustavil tamkajšnjo žičnico, potem je treba vložiti nekaj deset milijonov evrov v novo žičnico, dodatne milijone v zapuščeno smučišče. Pod črto bi projekt vsako leto naredil milijon evrov izgube.


To bi kraju prineslo zimsko sezono. Toda turizem se je spremenil, vse več ljudi pride za eno noč, mogoče podaljšan konec tedna. Malo junakov pride nekam za ves teden in tam zapravlja. Zato je zmotno mnenje, da so tamkajšnji hoteli le zaprte tovarne denarja, ki jih je potrebno le na novo odpreti. Za primer je vzuel zakonski par, ki razprodaja gostinsko opremo in se seli v Italijo. Po njunem mnenju tudi Kanin ne bi prinesel opaznejše razlike.


Zato bo rešitev za Bovec treba iskati zunaj turizma, sicer bi bil za Slovenijo prevelik zalogaj, da bi ga lahko plačala. Bovcu bo treba najti novo vsebino, turizem pa bo za zraven. Tako kot velja za Bovec, velja za celotno državo. Treba bo najti nov poslovni model, zdajšnji se je preprosto izpel in nam ne bo prinašal rasti v prihodnosti, sklene komentator Financ.


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
21.04.2019
5°C / 25°C
ponedeljek
22.04.2019
6°C / 23°C
torek
23.04.2019
5°C / 20°C