ZAČETEK PROJEKTA IR OPTIKA V IDRIJI

Četrtek, 14. maj 2015

Te dni so v Idriji na več lokacijah v mestu zabrneli stroji in zakopali v pločnike. Uresničevati se je namreč začel projekt izvedbe optičnih povezav z omrežjem ARNES za ustanove s področja raziskovanja in izobraževanja.

Občina Idrija je skupaj s Komunalo Idrija uspela pri kandidaturi na razpisu ministrstva za finance pri oddaji javnega naročila za vzpostavitev optičnih povezljivosti za organizacije s področja raziskovanja in izobraževanja v Idriji. Januarja letos je Komunala Idrija z ministrstvom za izobraževanje znanost in šport- kot končnim kupcem optičnih povezav - podpisala pogodbo za izvedbo projekta v vrednosti 102.824 evrov.

Po nekajmesečnem obdobju predpriprav se je izvedba projekta pričela v torek. Ključni cilj projekta je izvedba optičnih povezav z omrežjem ARNES z osmimi ustanovami v mestu, in sicer z osnovno in glasbeno šolo, vrtcem, mestnim muzejem, zgodovinskim arhivom, mestno knjižnico, gimnazijo, dodatno pa še z Dijaškim domom, kjer je enota osnovne šole.

Občina Idrija je v zadnjih letih pri izvajanju gradbenih del po mestnih ulicah že predhodno vzpostavila kanalsko mrežo, kjer bo mogoče izvesti optične povezave, približno polovico pa bo potrebno izvesti na novo, v okviru tega projekta. Ocenjujejo, da bodo gradbena dela zaključena konec junija 2015, montažna dela in vgradnja optičnih povezav po bodo izvedena najkasneje do 7. avgusta letos. V tem času bo Občina Idrija v objektu Mestni trg 2 pripravila prostore za potrebe vozliščnega centra, kjer bo poleg ARNES-ove optične opreme tudi prostor za nadgradnjo optičnih povezav po večjem delu mesta za vse uporabnike.


Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C