SVETNIKI SEJALI DEBELIH PET UR

Petek, 19. junij 2015

Včerajšnja maratonska seja Sveta Občine Cerkno je prinesla načrtovane rezultate, torej, obravnavo ali sprejem kar 14 točk dnevnega reda. Potrdili so Strateški načrt Mestne knjižnice Idrija in pohvalili ambicije vodstva, da knjižnično dejavnost razširja na druge storitve, v v cerkljanskem delu pa skrbi za iskanje dodatnih prostorov in nadaljevanje njihove obnove. Veliko razprave so svetniki namenili dvema odlokoma, ki urejata komunalne odpadke. Kot je znano, se bo Občina Cerkno po propadlem regijskem projektu priključila tisti skupini, ki bo preko Komunale Idrija odpadke usmerjala v center, za katerega skrbi družba Snaga iz Ljubljane. Pomočnik njihovega direktorja Igor Petek je podrobno predstavil njihov sistem zbiranja, ločevanja in končne razgradnje odpadkov. Prisotne je razveselil z imenitnim podatkom, da je Slovenija dosegla evropski vrh pri ločevanju odpadkov. Cilj te dejavnosti je namreč, da bi nepredelanih in zavrženih odpadkov ostalo le deset odstotkov. Več razpravljalcev, najglasnejša je bila svetnica Marta Deisinger, je pri skupnem in pri občinskem odloku opozarjalo predvsem na dejstvo, da se dobro načrtovan sistem, ki ga vsekakor morajo potrditi, lahko postopno lahko obrne proti uporabnikom, ki bi za ceno visokih biznisov pridno ločevali odpadke, hkrati pa plačevali višje položnice. Ob sprejemanju Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki so ponovno opozorili, da je potrebno veliko več pogovorov s predstavniki krajevnih skupnosti, predvsem pa je pri celotni verigi nujna skrb za okolje in videz ekoloških otokov.

V nadaljevanju seje so svetniki Občine Cerkno potrdili Pravilnik o izbiri in vrednotenju kulturnih dejavnosti ter letni program kulture v Občini Cerkno. Ob tem so pozvali strokovne službe, naj postopke čim prej izpeljejo, da bodo društva lahko prišla do svojega denarja.

Pri usklajevanju cene storitev pomoči na domu so strokovne službe Občine Cerkno postregle s podatkom, da te storitve trenutno koristi 20 občanov, kar je le 1,7 odstotkov prebivalstva nad 65 let. Se pa zanimanje povečuje, kar sicer občini prinaša nove obveznosti, a ocenjujejo, da je način pomoči na domu še vedno cenejši od morebitnega sofinanciranja oskrbe v domovih za ostarele.


Veliko razprave so na včerajšnji seji povzročila poročila o poslovanju zavodov, ki so po večini poslovala pozitivno. Zdravstveni dom Idrija celo z več kot sto tisoč evri dobička. Tega bodo usmerili v pokrivanje izgube iz prejšnjih let. Presežek glasbene šole Idrija pa bo zavod usmeril v nabavo instrumentov in druge investicijske dejavnosti. S tem so se strinjali svetniki občine Cerkno, odločno proti pa so bili, da bi kar na pamet pokrili nekaj tisočakov primanjkljaja v zavodu Osnovna šola Cerkno. Ta je pozitivno posloval le pri vrtcu, primanjkljaj v osnovnošolski dejavnosti pa bo moral po sklepu svetnikov pokriti sam.

Svetniki so odločno zahtevali tudi ureditev razmer v Zavodu LTO Laufar, ki zaradi spora z računovodskimi službami še vedno ni dokončno izdelal zaključnega finančnega poročila za leto 2014.

Tako kot že mnoga leta doslej, je več svetnikov opozarjalo na nujnost sodelovanja med zavodi in racionalizacijo posameznih služb. V svoje ozke kroge se zavodi zapirajo pri izvajanju računovodstva, knjigovodstva, hišniških opravilih. Pri združevanju ali vsaj sodelovanju bi lahko prihranili kakšno od delovnih mest, predvsem pa bi bile storitve preglednejše in bolj kakovostne.

Svet občine Cerkno se je v poznih večernih urah seznanil še s poročilom medobčinskega inšpektorja za lansko leto in poročilom o kakovosti vodooskrbe.

Ob koncu cele gore svetniških pobud je župan Jurij Kavčič opozoril svetnike na dejstvo, da bo morala Občina Cerkno brez oklevanja postaviti nov most za zdravstveni dom, saj se obstoječi dobesedno podira, kar bo terjalo postavko v rebalansu proračuna. Dobra novica pa je ta, da bo občina iz tako imenovanega švicarskega energetskega sklada lahko v kratkem črpala še za okrog 100 tisoč evrov sredstev, ki jih bodo usmerili v energetsko obnovo vrtca in šole.


Ivan Seljak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.06.2018
15°C / 33°C
sreda
20.06.2018
17°C / 33°C
četrtek
21.06.2018
17°C / 32°C