NOV KORAK K STRATEGIJI ZA MLADE

Četrtek, 06. avgust 2015

Včeraj popoldne se je v predavalnici Večnamenskega centra Cerkno prvič sestala delovna skupina za pripravo strategije za mlade, ki sestoji iz predstavnikov mladinskih organizacij, ki delujejo v Občini Cerkno. Pregledali so stanje v občini glede na razpoložljive statistične in druge podatke. Ti kažejo, da je v občini med mladimi stopnja brezposelnosti še vedno nižja kot v povprečju v državi, kljub temu pa je v zadnjih letih opaziti trend zviševanja stopnje predvsem na račun prizadevnih mladih Cerkljanov, ki so pri študiju zelo uspešni. Samo v letu 2013 jih je namreč terciarno izobraževanje zaključilo kar 60.

Kljub pomanjkanju štipendiranja in drugih spodbud pri študiju, so mladi vztrajni pri pridobivanju formalnih in neformalnih znanj, ki pa jih po njihovem mnenju ta kotlina premalo izkoristi. Želeli bi si, da njihovo znanje ostane doma. Tako kot jih moti neizkoriščanje potencialov, ki nam jih daje neokrnjena narava in raznolika društvena dejavnost v občini, si želijo konkretnejše vizije razvoja občine in posameznih krajev. Tukaj vidijo pomembno vlogo krajevnih skupnosti, ki bi morala biti prve, ki bi mladim in njihovim idejam prisluhnile.

Mlade se mora slišati in njihovo mnenje upoštevati pri odločanju o pomembnih stvareh, saj si kljub vsemu želijo tukaj ustvariti dom in družino, a se po njihovem mnenju srečujejo s preveč ovirami. Opozarjajo na pomanjkanje splošne vizije občine, kot tudi nedorečene strategije v zvezi z gradnjo stanovanj in hiš v občini, saj primanjkuje zazidljivih parcel. Prav tako se premalo naredi, da bi se omogočalo podjetništvo, zato nekateri mladi poiščejo priložnosti drugje. Ker so uspešni v povezovanju, trdno verjamejo, da se da z malim veliko narediti in tako vsem občanom izboljšati življenje.

Predani domačemu kraju, aktivni in angažirani, opažajo tudi trend priseljevanja drugih mladih zaradi ustvarjanja družine v naši občini, kar je vsekakor spodbudno. Razveseljuje tudi dejstvo, da se ne branijo dela, uspešno povezujejo in, kar je verjetno še najbolj pomembno, prek dejavnosti svojih društev kakovostno in strokovno skrbijo in vzgajajo mlajše rodove Cerkljanov. To je ključno, saj v nasprotnem primeru mladi zatavajo, se izključijo iz družbenega življenja in njihov najboljši prijatelj postane računalnik. Da bi to v čim večji meri preprečili, bodo poiskali načine, kako priti do mladih, ki so se tako izolirali in jih spet narediti tvorne člene naše družbe.

Na sliki: S skavtskega taboraLivija Rojc Å tremfelj


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.06.2018
12°C / 25°C
torek
26.06.2018
15°C / 24°C
sreda
27.06.2018
12°C / 27°C