CERKLJANSKI ROJAK PREJEMNIK VISOKE EVROPSKE NAGRADE

Sreda, 28. oktober 2015

Vodja Botaničnega vrta v Ljubljani dr. Jožko Bavcon je pred dnevi na svečanem dogodku v kraljevih botaničnih vrtovih v Edinburgu na Å kotskem prejel najvišje priznanje Mednarodnega združenja botaničnih vrtov, ki združuje okrog 3000 vrtov po vsem svetu. Med 25 nominiranci sta to svetovno priznanje za leto 2015 prejela le dva dobitnika. Dr. Bavcon ga je prejel za svoje delo in vidne dosežke pri ohranjanju redkih in ogroženih slovenskih rastlinskih vrst in rastlinske raznolikosti, kar je izjemno priznanje zanj in za Botanični vrt v Ljubljani, ki slovi kot najstarejša znanstvena in izobraževalna ustanova na Slovenskem.

Vizija Mednarodnega združenja botaničnih vrtov je svet, kjer bo rastlinska raznolikost cenjena in varovana kot vrednota, kar naj bi dosegli z zavzetim sodelovanjem botaničnih vrtov in drugih zainteresiranih partnerjev pri ohranjanju rastlinske raznolikosti v dobro ljudi in planeta.

Kot so zapisali v utemeljitvi, Jože Bavcon, direktor Ljubljanskega botaničnega vrta, zavzeto in predano deluje za ohranjanje slovenskih rastlinskih vrst. Z majhno ekipo in zelo omejenimi finančnimi sredstvi je dosegel izjemen napredek pri dvigovanju zavesti med univerzitetno stroko, politiki in splošno javnostjo o pomenu ohranjanja rastlinske raznolikosti in razvoja botaničnih vrtov. Osredotoča se zlasti na ohranjanje ogroženih rastlin in številne vrste, ki so jih vzgojili v botaničnem vrtu, so pripravljene za njihovo ponovno naselitev v njihov naravni habitat. Med njimi so tudi vrste, ki so v naravnem okolju že izumrle.
Dr. Bavcon je med drugim vodil tudi oblikovanje povezovalne mreže slovenskih nacionalnih botaničnih vrtov, ki danes vključuje 9 vrtov, poskrbel za nakup in zavarovanje naravne cvetlične livade blizu Ljubljane, v sodelovanju z mediji pa uspešno osvešča in ozavešča tudi najširšo javnost o pomenu ohranjanja rastlinske raznovrstnosti.Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.02.2024
7°C / 14°C
nedelja
25.02.2024
5°C / 13°C
ponedeljek
26.02.2024
3°C / 13°C