OD 1. 2. DNEVNI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE V IDRIJI

Petek, 22. januar 2016

Včeraj sta predstavnici Centra za socialno delo vodjem služb za družbene dejavnosti na občinah Idrija in Cerkno, sodelavkam šolskih svetovalnih služb na osnovnih šolah obeh občin, predstavnicam ZD Idrija, Zveze prijateljev mladine in drugi zainteresirani javnosti predstavili projekt dnevnega centra za otroke in mladostnike. Ta bo v prostorih idrijskega Mladinskega centra začel delovati 1. februarja letos in bo odprt od ponedeljka do petka, od 12. do 16. ure.
Dnevni center za otroke in mladostnike je  nadgradnja  preventivnega programa socialno pedagoške pomoči, ki ga idrijski center za socialno delo izvaja od leta 1998. Na začetku bo vključeval osnovnošolske otroke, vse storitve programa pa bodo brezplačne. Program sodi na področje socialne preventive in  bo usmerjen k posebej ranljivi skupini otrok in mladostnikov in njihovim staršem, ki zaradi nastale življenjske situacije, vedenjskih, čustvenih, učnih težav in stisk potrebujejo oziroma iščejo podporo in pomoč. Dnevni center za otroke in mladino je nastal iz potrebe, ki so jo sodelavci centra zaznali v lokalnem okolju, kot je na predstavitvi poudarila diektorica Centra za socialno delo Idrija Irena Ogrič.
--------------
izjava Irena Ogrič
--------------
Na CSD ocenjujejo, da se lahko s pomočjo in storitvami, ki jih zagotavlja dnevni center in potekajo v bolj neformalni obliki, precej izboljšajo razvojne možnosti otrok s težavami v odraščanju. Cilji programa so zmanjševanje in preprečevanje socialne izključenosti ter odklonskega vedenja, prevzemanje odgovornosti za svoja ravnanja in življenje, pridobitev občutka varnosti in sprejetosti, izboljšanje otrokove samopodobe, pridobivanje učnih in delovnih navad ter različnih spretnosti in s tem izboljšanje učnega  uspeha, preventiva na področju različnih oblik odvisnosti, druženje, izboljšanje komunikacijskih spretnosti in koristno preživljanje prostega časa. Predlog za vključitev v dnevni center lahko podajo CSD Idrija, osnovne šole, šolska ambulanta zdravstvenega doma, pedopsihiatrična ambulanta in starši, vključitev v program pa je prostovoljna odločitev oziroma želja otroka, starši pa morajo s tem soglašati.
V okviru programa se bo še vedno izvajala individualna socialno pedagoška pomoč na osnovnih šolah ÄŒrni Vrh, Spodnja Idrija in Cerkno, del dejavnosti centra pa bi sčasoma lahko izvajali na terenu.
Program dnevnega centra, ki se izvaja v sodelovanju z Občino Idrija in Mladinskim centrom Idrija, bo vodila strokovna delavka CSD Idrija Kaja Kenda, pri izvajanju pa bodo sodelovali še delavka, zaposlena preko projekta javnih del, in prostovoljci.

Metka Rupnik

izjava Irena Ogrič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
31.05.2023
14°C / 28°C
četrtek
01.06.2023
14°C / 27°C
petek
02.06.2023
15°C / 30°C