DOBRI REZULTATI DRUŽBE SALONIT

Ponedeljek, 08. februar 2016

Salonit Anhovo je leto 2015 zaključil s skoraj 47 milijoni evrov prihodkov ter okrog štirimi milijoni evrov dobička. Cementarni je rasla tako prodaja na domačem kot tujih trgih, predvsem italijanskem, medtem ko zaradi nestabilnih političnih razmer lani niso več prodajali cementa v Libijo.


Skoraj 30 milijonov evrov prihodkov so ustvarili s prodajo različnih vrst cementa, ki so ga lani izdelali okrog 0,8 milijona ton. S prodajo klinkerja so ustvarili 13,4 milijona evrov prodaje, dobre štiri milijone pa s prodajo storitev in trgovskega blaga, je na novinarski konferenci pretekli teden družbe povedal predsednik uprave Salonita Julijan Fortunat.


Po enoletnem izboljšanju se je lani dodana vrednost v gradbeništvo ponovno zmanjšala, kar je vplivalo tudi na prodajo cementa v Sloveniji. Kljub temu je Salonitu uspelo zmanjšati tudi zadolženost podjetja, in to predvsem kratkoročnih posojil. Ob tem je anhovska družba znižala tudi obveznosti do odvisnih družb ter povečala denarne rezerve.


POSNETEK 1


Lani so kar 60 odstotkov potrebne toplotne energije pridobili iz alternativnih goriv, po zagonu nove investicije pa naj bi se ta delež dvignil do treh četrtin vseh potrebnih energentov. Prav skrb za okolje je ena od prioritet pri tokratnem sklopu investicij, je še poudaril Fortunat. Anhovska cementarna sicer že sedaj spada med deset odstotkov cementarn z najnižjimi izpusti CO2 na svetu.


Tudi v prihodnje bi njihova politika razvojno naravnana. Nadaljuje Julijan Fortunat.


POSNETEK 2


Fortunat je še povedal, da želijo več cementa do naročnikov prepeljati po železnici. Do podjetja v Anhovem vodi industrijski tir, a je prevoz po železnici za deset odstotkov dražji od prevoza po cesti. Iz Salonita dnevno odpelje tudi do sto tovornjakov. Vsaj polovico bi jih lahko zamenjali s prevozom po tirih, a bi za to morali najti skupne rešitve s Slovenskimi železnicami.


Ivan Seljak

Fortunat 1
Fortunat 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
19.06.2018
15°C / 33°C
sreda
20.06.2018
17°C / 33°C
četrtek
21.06.2018
17°C / 32°C