PFEIFERJEV "PRESEK" Å TIRIDESETLETJA

Petek, 18. marec 2016

V Galeriji Magazin, s katero upravlja Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, je te dni na ogled razstava idrijskega slikarja Jurija Pfeiferja, na kateri predstavlja svojo ustvarjalnost štirih desetletij.
Ta presek del, kot razstavo imenuje sam avtor, brez samocenzure prinaša vpogled v umetnikov ustvarjalni opus štiridesetih let, ki vedno sledi notranjemu impulzu. Odstira njegove prve risarske začetke, ki z drobnimi pikami in črticami delujejo kot meditacija, spontani zapisi toka zavesti, iluminacije. Povede nas preko njegovih "temnih slik", kjer se skozi črnino, v naelektreni modrozeleni in rdeči svetlobi mukoma prebijajo obrisi fugur. Dela iz serije Fashion nam spregovorijo skozi visoke, vitke, celo shirane androgene figure, simbole lepotnih meril sodobnega sveta mode in televizije in hkrati notranje osamljenosti, odtujenosti in slepote duse. Pfeifer razstavlja tudi nekaj klasičnih slikarskih portretov znanih Idrijčanov, v maniri tradicije renesančnih in baročnih mojstrov portretistov. Portret posebne vrste je tudi ležeči ženski akt, ki se naslanja na slikarske vzore velikih mojstrov, a vnaša povsem svoje elemente in občutja. Ravnotežje med notranim in zunanjih svetom pa Pfeifer išče tudi v upodobitvah krajin,  ki se kažejo le v obrisih, čez katere se zliva eksplozija zlate svetlobe kot hrepenenje po transcendenci onkraj materialnega.
--------------
izjava Jurij Pfeifer
--------------
Pregledna razstava del Jurija Pfeiferja naniza bogato in raznovrstno paleto slikarskih načinov, ki jih avtor že dolgo vrsto let razvija vzporedno; predstavlja se skozi raznolike medije, od slikarstva, risbe, fotografije in grafičnega oblikovanja do literature. Je ustvarjalec, ki gledalca noče pustiti ravnodušnega, zato se pokaže kot umetnik, ki nastavlja zrcalo trenutku, kot posebnež in zanesenjak, ki si upa razkriti svojo krhkost in moč, strahove in prepričanja, svojo kritiko in občudovanje sveta.
Razstava Pfeiferjevih del, ki jih je na odprtju predstavila likovna kritičarka Monika Ivančič Fajfar, bo v galeriji Magazin na ogled še do 6. aprila.

Metka Rupnik

izjava Jurij Pfeifer

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
28.03.2023
-1°C / 15°C
sreda
29.03.2023
2°C / 15°C
četrtek
30.03.2023
4°C / 15°C