IDRIJA TUDI NA OIDFA S 140-LETNICO ČIPKARSKE Å OLE

Četrtek, 07. april 2016

Med 24. in 26 junijem bo v Ljubljani potekal svetovni kongres OIDFA - mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko, ki združuje klekljarice širom sveta. Svetovni čipkarski kongres je največji in najpomembnejši čipkarski dogodek v svetovnem merilu, obenem pa je eden največjih kongresnih dogodkov tega leta v Sloveniji. Organizatorji namreč pričakujejo okoli 800 registriranih udeležencev in več tisoč dnevnih gostov.

Kongresa OIDFA se udeležujejo čipkarice iz 37 držav, zato je pomembna priložnost za predstavitev klekljarske tradicije države gostiteljice, sodobnih prizadevanj na področju čipke ter za izmenjavo znanj in izkušenj. Udeležba na kongresih omogoča čipkarskim strokovnjakom, čipkaricam in ljubiteljem čipk, da se srečajo, medsebojno in širši javnosti predstavijo svoje aktivnosti, razstavijo svoje čipkarske izdelke, kupijo klekljarske pripomočke in materiale, predvsem pa je to priložnost za druženje čipkarjev in čipkaric iz celega sveta.

Tudi za Idrijo, ki je bila sicer pobudnica kandidature Slovenije za organizacijo kongresa, je to pomembna priložnost za predstavitev svoje klekljarske tradicije. V dneh pred kongresom se bo v Idriji odvijal že tradicionalni Festival idrijske čipke, potekale bodo delavnice in ekskurzije za udeleženke kongresa, dogajanja pa se letos osredotočajo zlasti na 140-letnico delovanja ÄŒipkarske šole Idrija, ki je po številu učencev največja čipkarska šola na svetu. Je tudi najstarejša čipkarska šola na svetu, ki deluje neprekinjeno od ustanovitve dalje.

Idrija se bo v programu svetovnega klekljarskega kongresa predstavljala z modnim dogodkom v ljubljanskih Križankah, učenke in učenci šole pa bodo sodelovali tudi na ''Mega klekljarskem dogodku'' - klekljanju na prostem v centru Ljubljane, kamor so vabljene vse slovenske klekljarice, saj se bodo z dogodkom potegovale za vpis v Guinessovo knjigo rekordov.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
25.05.2024
11°C / 24°C
nedelja
26.05.2024
10°C / 27°C
ponedeljek
27.05.2024
13°C / 28°C