V MRZLI RUPI POSTAVILI SPOMINSKO OBELEŽJE NA ZAČETKU "POTI PRESKRBE"

Nedelja, 21. september 2008

Ob postavitvi spominskega obeležja vsem tistim, ki so med drugo svetovno vojno s prinašanjem hrane iz Vipavske doline čez Govce omogočili preživetje mnogim vojskarskim družinam, so včeraj v Mrzli Rupi na Vojskarski planoti pripravili posebno slovesnost, ki so jo oblikovali KUD Planika, KS Vojsko in Povojna generacija Vojskarjev.   

Hude stiske raznarodovanja, ki so jih prebivalci Vojskarske planote doživljali v času fašizma, so po kapitulaciji Italije septembra 1943. leta s  prihodom Nemcev prešle v še hujše obdobje. Zaradi velike narodne zavesti prebivalstva so Nemci onemogočili preskrbo planote z najosnovnejšimi živili. Poleg drugih nevarnosti vojne je grozila tudi lakota. Stalni obiskovalci domov, s katerimi se je delilo skorje kruha, so bili tudi partizani in vojaki okupatorske vojske. Po vojskarskih domovih so ostali povečini ostareli in matere z otroki, ki jih je lakota prisilila, da so pričele hoditi po hrano čez Govce v sedem in več ur oddaljene vasi Zgornje Vipavske doline, vse do Krasa, nekatere pa tudi na Tolminsko. Menjavale so dobrine, ki so bile na razpolago -maslo in volno za koruzo in koruzno moko. Že lani poleti je na Vojskem potekal etnološki raziskovalni tabor, v okviru katerega je ena od skupin  proučevala  oskrbo Vojskega z živežem med 2. svetovno vojno oz. od razpada Italije do konca vojne. Pobudnik postavitve obeležja, domačin, Aleksander Å inkovec:

Posnetek Aleksander Sinkovec        

Prisotne je uvodoma pozdravil prof. Tomaž Pavšič, ki je posebej omenil:

Posnetek Tomaz Pavsic         

Na slovesnosti je spregovorila tudi Frančiška Vidmar, ena od še živečih krajank, ki se tistih časov še dobro spominja. Pot z Vojskarske planote čez Govce je kot 10-letno dekle prehodila 10-krat, z mamo:   

Franciska Vidmar      

Domačini z Aleksandrom Å inkovcem želijo še bolj obeležiti t.i. »Pot preskrbe« Vojskarske planote med drugo svetovno vojno, zato se lahko nadejamo še kakšnega projekta. Več o zgodovini in dogodkih med drugo svetovno vojno na Vojskarski planoti pa boste lahko slišali že jutri v oddaji Tretja mladost, v kateri smo pripravili pogovor s Frančiško Vidmar.

Aleksander Sinkovec
Tomaz Pavsic
Franciska Vidmar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
20.07.2018
16°C / 33°C
sobota
21.07.2018
19°C / 29°C
nedelja
22.07.2018
18°C / 30°C