POREČJE SOČE ZELO PRIMERNO ZA POLETNO OHLADITEV

Nedelja, 29. maj 2016

Slovenskih 48 naravnih kopalnih voda sodi med najustreznejše v Evropi. Kakovost kopalne vode na slovenskih 18 naravnih kopališčih in 30 kopalnih območjih ustreza evropskim merilom, čistost celinskih voda je zadostna in primerljiva z drugimi evropskimi državami, čistost vode na slovenskih morskih kopališčih pa je po ocenah Arso odlična.

Agencija RS za okolje sicer kakovost kopalne vode preverja na približno tisoč merilnih mestih in s približno 4500 merilnimi napravami. Njena predstavnica Mateja Poje pa je na nedavni novinarski konferenci predstavila stanje na tem področju.POSNETEKNavedenih 48 kopalnih voda oz. mest so po merilu, da mora kopališče med sezono dnevno obiskati vsaj 200 kopalcev, določili na Soči, Idrijci, Nadiži, Krki in Kolpi, na Bohinjskem in Blejskem jezeru ter na Å občevem bajerju in morskih kopališčih. Sicer pa se na Arsu nadejajo, da bo kakovost vode na omenjenih kopališčih v letošnji sezoni ostala na enaki ravni.

Sicer za kopanje na območju vseh 48 naravnih kopalnih voda veljajo določena pravila. Plavalci smejo, na primer, na morju plavati le do 150 metrov od obale, na jezerih do sto metrov in na rekah do 30 metrov ob obrežja.

Pojetova je med drugim tudi opozorila, da voda na omenjenih kopališčih ni pitna in primerna za kuho, po kopanju pa še je vsem kopalcem priporočila prhanje z neoporečno vodo.

ÄŒistost kopalnih voda v bazenskih kopališčih je po podatkih iz leta 2014 predstavila predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Katarina Bitenc, ki je navedla, da se kakovost vode v slovenskih približno 600 bazenskih kopališčih izboljšuje in da je bilo predlani za štiri odstotke neskladnih vzorcev.

Prihajajo vroči dnevni, zato brez strahu lahko upamo na varno in zdravo ohladitev.Ivan SeljakMateja Poje

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.05.2019
11°C / 24°C
petek
24.05.2019
10°C / 24°C
sobota
25.05.2019
12°C / 26°C