TUDI ŽITNA POLJA JE PRIZADELA NARAVA

Četrtek, 07. julij 2016

Kmetom v Vipavski dolini letošnja usoda ni naklonjena. Po velikih težavah povezanih z bodočim odkupom grozdja, se je izkazalo še, da tudi letina žit ni najboljša, saj so bili spomladi dobri pogoji za razvoj različnih bolezni. Pri ozimni pšenici se je konec aprila pojavila bolezen rumena rja, ki je v Vipavski dolini skorajda ne pomnijo, je za STA povedala specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Anka Poženel. Å e posebej so prizadeti nezaščiteni posevki.

POSNETEK

Odkup pšenice iz Vipavske doline se v Mlinotestu sicer začenja ta teden. Oddajo jo le veliki pridelovalci, manjši jo imajo predvsem za lastno porabo. To je le drobec surovin, ki jih letno za svojo proizvodnjo potrebuje ajdovski živilski velikan Mlinotest.

"Mlinotest letno odkupi približno 40.000 ton pšenice, količina, ki jo lahko odkupimo v Vipavski dolini, pa je glede na izkušnje preteklih let bolj simbolična, čeprav odkupimo vso razpoložljivo pšenico, ki je seveda primerna za meljavo. Lani smo odkupili 215 ton in pričakujemo, da bomo podobno količino odkupili tudi letos," je pred kratkim za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj.

Obenem je povedal, da odkupne cene še niso oblikovane, ker pa na borzi padajo, bodo tudi te verjetno nižje od preteklih let.


Ivan Seljak

Anka Poženel

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.03.2020
5°C / 20°C
ponedeljek
30.03.2020
3°C / 20°C
torek
31.03.2020
7°C / 9°C