SINJI VRH BO ZOPET GOSTIL LIKOVNE UMETNIKE

Sreda, 03. avgust 2016

Med 15. in 19. avgustom bo Sinji vrh nad Ajdovščino že tradicionalno gostil mednarodno likovno kolonijo Umetniki za karitas. Tokratna bo že 22. po vrsti.

»Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« je svetopisemski naslov letošnje mednarodne likovne kolonije, ki se je bo udeležilo 11 izbranih likovnih ustvarjalcev iz Ljubljane, Vrhnike, Radencev, Maribora, Vipave, italijanske Gorice in Trsta.

Izbranim udeležencem letošnje likovne kolonije se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije, organizatorji pa 17. avgusta, pripravljajo tudi pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, ki bo odprt za najširšo javnost, v njem pa bodo udeleženci kolonije predstavili svoj pogled na mesto likovne umetnosti v današnji družbi. Dan kasneje bo na Sinjem vrhu potekal tudi dan odprtih vrat in ta dan so povabljeni tudi drugi umetniki, ki bi želeli za namen kolonije darovati svoje likovno delo. Na ta dan zvečer se bo kolonija sklenila s kulturnim programom in predstavitvijo nastalih likovnih del. Dela, ki bodo nastala v dneh likovne kolonije bodo v jesenskih in zimskih mesecih v obliki skupinske razstave popotovala po galerijah, izkupiček od prodaje nastalih del pa bo namenjen ljudem v stiski.

Namen likovne kolonije Umetniki za karitas je plemenitenje družbe in posameznikov z umetnostjo sedanjega časa ter opozarjanje na stiske ljudi, za katere sodelavci Karitas v posameznem letu ocenijo, da najbolj kličejo po pomoči. Kolonija in potujoče razstave so v teh letih prerasle v pravo gibanje lepega in dobrega, kar povedo že podatki. V dosedanjih 21 kolonijah je sodelovalo 1.480 avtorjev z domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.293 likovnih del, od katerih jih več kot 2000 že našlo svoje posvojitelje. V tem času je bilo 246 razstav po Sloveniji, vsako leto so tudi v Trstu in Gorici, poleg tega pa so bile odmevne razstave tudi v Sarajevu, na Dunaju, v Rimu in dvakrat v Bruslju. 


Metka Rupnik

Foto: delo Vasyla Savchenka, lanskoletnega udeleženca kolonije


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.10.2018
5°C / 19°C
sreda
24.10.2018
5°C / 19°C
četrtek
25.10.2018
9°C / 22°C