KUČAN V IDRIJI

Četrtek, 13. oktober 2016

Idrijska mestna knjižnica je včeraj gostila predstavitev knjige Milan Kučan, prvi predsednik, ki sta se je udeležila tako portretiranec kot tudi avtor knjige, zgodovinar dr. Božo Repe. Pogovor, ki ga je vodil Žirovec, publicist dr. Miha Naglič, je galerijo Magazin napolnil do zadnjega sedeža.

Knjiga je pri založbi Modrijan izšla sicer že pred letom dni, novembra 2015, in čeprav sta bili sprva predvideni le dve predstavitvi – v Ljubljani in Murski Soboti, je knjiga doživela tak odziv, da so se predstavitve zvrstile že domala po celi Sloveniji, prva izdaja knjige je bila razprodana v mesecu dni, še dandanes pa se boste za izposojo v marsikateri knjižnici morali postaviti v dolgo čakalno vrsto. Avtorizirana biografija obsega celotno življenje danes 75-letnega Milana Kučana, prvega slovenskega predsednika. Avtor knjige, zgodovinar dr. Božo Repe, eden vodilnih raziskovalcev novejše slovenske zgodovine, je sistematično zbiral gradivo vse do oddaje rokopisa in tudi še med uredniško pripravo knjige. To je začel pripravljati že leta 1996, pred koncem Kučanovega prvega predsedniškega mandata. Četudi so v knjigi tudi prvine, značilne za biografska dela, je to predvsem zgodovinska monografija, sloneča na Kučanovem času. Ko je Milan Kučan vstopil v politiko, se je pisalo leto 1958, aktivno politiko je zapustil februarja 2011, ko je napisal posebno poročilo o Bosni in Hercegovini. Vmes je minilo pol stoletja. V knjigi so objavljeni tudi številni dokumenti, izjave in pričevanja, odlomki iz knjig, časopisov, spletnih medijev, ki podrobneje osvetljujejo Kučanov čas in okoliščine, v katerih je deloval predvsem kot politik.

Na predstavitvi knjige je publicist Miha Naglič v pogovoru z avtorjem Božom Repetom in Milanom Kučanom odstiral njune poglede na pereče teme aktualnega in (pol)preteklega časa. Kučan je na sebi lasten umirjen in iskriv način predstavil svoj pogled na Slovenijo in svet z zdravorazumsko logiko in korektnostjo, ki je današnji slovenski (in svetovni) politiki kronično primanjkuje.

In kaj želi Sloveniji v letu, ko ta zaokroža 25 let svojega življenja?

--------------

izjava Milan Kučan

--------------

Pogovoru z Milanom Kluzčanom, prvim slovenskim predsednikom, boste lahko prisluhnili jutri, v petkovem klepetu po 17. uri.Metka Rupnik


 

izjava Milan Kučan

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.07.2020
13°C / 28°C
petek
10.07.2020
13°C / 32°C
sobota
11.07.2020
15°C / 32°C