FILMSKO GLEDALIŠČE IDRIJA, KINOGLEDALIŠČE TOLMIN IN KINO VRHNIKA POSTALI DEL MREŽE EUROPA CINEMAS

Torek, 29. november 2016

Filmsko gledališče Idrija, Kinogledališče Tolmin in Kino Vrhnika stopajo v letošnji december z velikim zagonom, poleg pestrega programa v zadnjem mesecu leta, se lahko pohvalijo z novo znamko kot člani mednarodne mreže EUROPA CINEMAS.


Tolminsko-idrijsko-vrhniška kinonaveza je vlogo za članstvo oddala jeseni, formirana kot mikromreža, saj je pogoj za članstvo med drugim tudi 15.000 in več obiskovalcev kina letno. Namen mreže Europa Cinemas je spodbujati in povečati prikazovanje evropskih filmov – predvsem tujih – in dejavnosti, povezanih z njimi: izboljšati razširjanje nenacionalnih evropskih filmov na evropskem in mednarodnem trgu s spodbujanjem izvoza, distribucije prek različnih medijev in predvajanja v kinematografih pa tudi spodbuditi predvajanje nenacionalnih evropskih filmov na evropskem trgu, in sicer s podporo usklajevanja kinematografske mreže. Evropska komisija vsaki dve leti objavlja razpis za zbiranje predlogov, ki je namenjen evropskim kinematografom, združenim v mreže, prek katerih prispevajo k doseganju ciljev.


S Tolminom, Idrijo in Vrhniko je slovenskih članov te evropske filmske mreže odslej 19. Poleg evropskih sredstev, do katerih so člani mreže Europa Cinemas upravičeni, uživajo evropski prikazovalci tudi številne druge ugodnosti, vključno z možnostjo rednih sestajanj in reševanj skupnih vprašanj na letnih konferencah. Mreža veliko prispeva k promociji evropskih filmov, med drugim s podeljevanjem oznake Europa Cinemas Label kakovostnim evropskim filmom v sklopu pomembnejših evropskih festivalov (Cannes, Berlin, Benetke, Karlovy Vari). Vsi trije novo sprejeti člani v mrežo Europa Cinemas iz Slovenije so sicer tudi člani Art kino mreže Slovenije, ki združuje 27 slovenskih kinematografov, prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma na nacionalni ravni. Za vse tri prikazovalce tudi velja, da so v zadnjem letu doživeli večje programske in tehnične spremembe ter da večino projekcij izvajajo ob koncu tedna.


Špela Mrak

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.01.2020
-5°C / 10°C
četrtek
23.01.2020
-6°C / 12°C
petek
24.01.2020
-6°C / 11°C