FOLKLORNO POPOTOVANJE PO SEVERNI PRIMORSKI

Ponedeljek, 27. marec 2017

Včeraj se je v kulturni dvorani v Spodnji Idriji odvilo Folklorno popotovanje po severni Primorski, prvi od dogodkov medobmočnega srečanja folklornih skupin in pevsko-godčevskih zasedb na severnem Primorskem. 

Predstavilo se je pet folklornih skupin in dve pevsko-godčevski zasedbi. FS Karlja Štreklja Komen, ki so obiskovalce s pesmijo, plesom in glasbo popeljali v Rezijo, FS Vipava z odrsko postavitvijo Oj božime tele dolince, s katerim so obiskovalcem predstavili dediščino Benečije. To je na odru odstirala tudi ena najmlajših zasedb – s plesi iz Benečije oziroma iz Nediških dolin se je predstavila Beneška folklorna skupina Živanit. FS Kal nad Kanalom pa je prikazala dogajanje ob shodu svetega Jurija, zavetnika župnije, pred prvo sv. vojno. Nastope folklornih skupin je spremljal strokovni spremljevalec, dr. Bojan Knific:

Izjava Bojan Knific


Je povedal dr. Bojan Knific, ki bi si morda želel v takih zasedbah več mladih.
Pevsko-godčevske zasedbe je spremljala Nina Volk. Zapele so Kanomeljske punce s skladbama En bot je živel stari ded in Po poljci hodi, zaigrali so Rezjanad sasiedi, in sicer Tolminski dencik, Na guardo in žagerski valček. Nina Volk:

Izjava Nina Volk

Drugi del Folklornega popotovanja po severni Primorski bo v nedeljo, 2. aprila, v Kinogledališču Tolmin.  


Damjana Peternelj

Bojan Knific
Nina Volk

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
23.01.2020
-5°C / 10°C
petek
24.01.2020
-6°C / 12°C
sobota
25.01.2020
-6°C / 11°C