MOZAIKI V NEMŠKI KOSTNICI BODO RESTAVRIRANI

Nedelja, 16. april 2017

V nemški kostnici na Sotočju v Tolminu, ki jo je leta 1938 nemška država zgradila v spomin na svoje padle vojake v 12. soški bitki, bodo kmalu stekla obnovitvena dela na tamkajšnjem mozaiku. 


Naročnik in plačnik del je Nemško društvo za oskrbo vojnih grobov, izvajala pa jih bo akademska restavratorka Nataša Škrjanec, pod strokovnim nadzorom Restavratorskega centra pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Območne enote Nova gorica. Kot je povedala mag. Martina Lesar Kikelj z Restavratorskega centra Slovenije pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, gre za konservatorsko-restavratorska dela na treh stenskih mozaikih, ki predstavljajo seznam imen padlih nemških vojakov. 


Posamezna imena so zapisana s kamnitimi kockami ali tesserami ter obdana z zlatimi kockami različnih odtenkov. Originalne zlate kocke so narejene iz muranskega stekla, najbrž pripeljane iz otoka Murano. Peščico kock hrani Tolminski muzej, večina pa je tekom desetletij izginila in jih bodo sedaj nadomestili z novimi po vzoru originalnih.


Dela bodo predvidoma opravljena še ta mesec, ker pa gre za manjše posege, ti ne bodo vplivali na prehodnost območja ob kostnici in zato ne bodo motili sprehajalcev.VIR: spletna stran občine Tolmin

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C